Кмет иска по-скъпи сватби и погребения по време на пандемия

  • 23 юни 2020, 06:47
  • Default profile Автор Петя Валентинова
Medium ukraine 4550155 640

По-скъпо да плащат врачани за обредните ритуали (сватби и погребения), както и за поредица общински услуги предлага с докладна до общинския съвет кметът на общината Калин Каменов. Според него е време цените да скочат, защото от години не са пипани, макар минималната работна заплата да се увеличава почти ежегодно, а разходите за предоставяне на услуги от страна на администрацията да вървят непрекъснато негоре. Освен това много от услугите трябва да се осъвременят и разширят според нуждите на гражданите, пояснява той. 

"С изменението и допълнението на наредбата се цели актуализация на цените на повечето услуги, изразяващо се в увеличение с около 15 %, като се включват дейности, обогатяващи услугите и предоставящи желания резултат в пълен обем", посочва Каменов в докладната си.

Така например, в момента за „изкопаване, заравяне и оформяне на ново гробно място“ действа цена от 145 лв. Отделно от това се доплащат 30 лв. за „полагане на ковчег в гробно място или гробница/спускане/“ или общо 175 лв. В проекта на наредбата, който лансира градоначалникът, се предвижда нова услуга да обедини двете и да е с обща цена 200 лева. Така за общинско погребение врачани ще броят с 25 лева повече.  

Междувременно кметът на Враца иска въвеждане и на годишна такса за почистване и поддръжка на гробните и околограбните пространства. 

"Предлагам размерът на тази такса да бъде 25 лв. годишно или около 2 лева на месец, което е приемлив размер с оглед възможностите на наследниците, носители на право на гробоползване. За гробни места, покрити с плътна каменна настилка или бетонна плоча, таксата е в намален със 75% размер", аргументира се градоначалникът. 

За сватбите да се въведе диференцирано плащане, предлага Каменов. Така за делнични церемонии до 17 часа ще се плаща по-евтино (96 лева в обредна зала и 100 лева извън нея), отколкото за вечерни бракосъчетания и церемонии през уикенда (156 лева в залата и 200 лева - навън). За да върви механично Менделсон по време на бракосъчетанието ще се броят по 30 лева. Ако младоженците искат група или фолклорен състав, ще платят 10 лева за предоставянето на услугата, отделно ще се бръкнат за хонорар на артистите. Посрещането на младото семейство в ресторанта ще струва 50 лева, юбилейните сватби ще вървят по 60, а за съкратен делничен ритуал ще се плаща само 40 лева. 

"Принципът на търсенето и предлагането налага предприятието „Обредни дейности“ да предлага и осигурява по-голям асортимент от услуги, които да задоволяват обществените потребности както в областта на погребалната дейност, така и в областта на празничните ритуали", коментира в предложението си кметът на Враца и уточнява, че за част от услугите цените няма да се променят. 

В докладната си той иска да бъде определена и такса за ползване на помещения на пенсионерските клубове от други организации, като при формирането на размера на таксата се включва калкулиране на организационни дейности и режийни разходи.

"За реализиране на приходи от помещенията, които са предоставени за ползване на пенсионерските клубове, предлагам размер на таксата, съобразен с такива за други клубове на пенсионера или сходни помещения, като за целта са проучени таксите за ползването им в общините: Велико Търново, Самоков, Кърджали, Кирково, Ловеч и Лом", посочва Каменов.

За пенсионерските клубове такси ще се плащат според сезона - през летния (от 1 май до 30 септември) помещения град Враца ще струва 18 лева, а в населените места от общината - 12. По-скъпи ще са таксите през зимния сезон (1 октовмри-1 май). В града клубовете ще се ползват месечно срещу 24 лева, а в селата - срещу 18.  

За ползване на услугата "диетично хранене" вече ще се внася депозит, защото често потребителите или наследниците им не плащали таксата за транспорт, поради което общината не може да си прибере около 8000 лева. Стойността на предлагания депозит е приблизително равна на една месечна такса и ще бъде внасяна при подписване на договора за ползване на социалната услуга. Това ще гарантира погасяването на последната такса, когато потребителят е неизправна страна. В случаите на погасени задължения, депозитът ще бъде възстановен на ползвателя или на неговите законни наследници.

Променят се и цените за нощувки в  хотел „Олимпийски надежди“ до спортния комплекс "Христо Ботев" в града. Въвеждат се и нови такси, например за ученици, които искат да спят в самостоятелни стаи. Това ще струва 60 лева на месец. 

"Хотелът е ремонтиран изцяло през предходната година. Подменена е дограмата, стаите са освежени, ремонтирани са баните и санитарните възли. Оборудването в стаите е подменено и същите са с изцяло нов дизайн. Стаите са снабдени с интернет и телевизия. Наблюдава се постоянен интерес към ползване на услугите. Налице е необходимост от актуализиране на цените на нощувките, които не са променяни от години. Предлаганите цени са изготвени след пазарен анализ на цените на този вид услуга, базиран на информация от сродни обекти в Община Враца, на база проучване на платежоспособността на ползвателите на услугата, като е отчетено и увеличаването на разходите за електрическа енергия и минималната работна заплата за страната", аргументира се Каменов. 

Той настоява и за поскъпване на атракционното влакче, което вози малки и големи на разходки из града и околния Балкан.

"През месец август 2019 г. изтече гаранцията на атракционните влакчета, стопанисвани от предприятието. До тогава всички разходи за обслужване и ремонт се поемаха от фирмата доставчик. Към днешна дата тези разходи се поемат от предприятието. Предлага се увеличаване на цената за ползване на атракционно влакче, калкулирана да покрива само разходите за гориво. Ползването на атракционното влакче е услуга, която се предоставя от предприятието и има характер на атракция, поради което не следва да се третира като услуга по масов градски транспорт или превозна услуга от превозвачи и цената на билета за такива услуги", коментира кметът. С новите цени пътешествие с влакчето до 10 км ще струва 4 лева за възрастен, 2 лева за хлапе от 3 до 7 години и по 3 лева за ученици, студенти и пенсионери. От такса отново са освободени деца до 3-годишна възраст. За пътуване с маршрут до 35 км цените скачат два пъти.

Нови цени и за посещения на музеи в общината ще поиска от местния парламент кметът на града. Те не са актуализирани от приемането им от общинския съвет през 2015 г., а сградите, в които се помещава регионалният исторически музей (РИМ) са енергоемки и с голяма площ. Експозициите изискват определена температура за съхранение. Част от помещенията са климатизирани, а други се отопляват с електроуреди. Обслужването на дворните пространства на Етнографско-възрожденският комплекс „Св.Софроний Врачански“ през последните години изисква допълнителен разход за озвучаване, предварителна подготовка при провеждане на събития на открито, а интересът към такива мероприятия расте, посочва в мотивите си Каменов. Той припомня и че през петгодишния период цената на електроенергията се е повишила значително, почти двойно пък е скочила минималната заплата в страната.

"Предлагането на качествена услуга изисква и адекватно финансиране. Приходите на музея се увеличават непрекъснато, наблюдава се увеличаване на броя посетители, а също така и интерес за наемане на изложбените площи. Развитието на Враца като туристически град е възможност за РИМ да предложи услуги и цени, адекватни на други градове със сходни обекти и сравними показатели, като брой посетители, цени на отдаване под наем на зали, извършване на ритуали, екскурзоводски беседи на български и английски език и др. Извършен е сравнителен анализ на цени на билети и услуги в РИМ Враца, Панорама „Плевенска епопея”, РИМ- Плевен, РИМ-Видин, РИМ Велико Търново", пояснява кметът и предлага възрастни да влизат в музея срещу 5 лева, учащи - срещу 2, а пенсионери - срещу 3 лева. Семейният вход е 8 лева, а пенсионери ще влизат безплатно. За беседи на български ще се плаща по 15 лева, а на английски - по 30. Ще има и такси за любителско заснемане в експозиционни зали: 4 лева с мобилен телефон, 6 лева с камера и 15 лева - с видеокамера. За етнографско-възрожденския комплекс цените ще са малко по-ниски. 

Платени стават и залите на Младежкия дом в града, които досега се ползваха безвъзмездно от различни творчески състави. За два пъти през седмицата (до 2 часа) ще се плаща наем 100 лева, а за три или четири пъти (до 3 часа) - 150. Платени ще са също обучения и семинари. Час ще струва 20 лева, а 8 часа - 100 лева. В извънработно време, през уикенда и празниците същите цени ще скачат с 20 %. По-малко ще плащат детски градини и социални заведения. За тях цената ще е с 30 % по-ниска. Така според кмета ще се покрият пълните разходи на общината по предоставяне на услугата, ще се създадат условия за разширяване на предлаганите услуги и повишаване на тяхното качество и ще се постигне по-голяма справедливост при определяне и заплащане на местните такси и цени на услуги и права.

В докладната си врачанският кмет е заложил нови цени и за услуги на комуналното дружество, както и за издаване на разрешително за санитарна сеч и билет за превоз на дървесина.

Дали новите цени ще влязат в сила, ще реши местният парламент във Враца идния понеделник (29 юни) на редовното си заседание.