Кмет, министър и губернатор умуваха за Старото военно училище във Велико Търново

  • 17 януари 2015, 15:21
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 54ba7ce493a40

Вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев днес се срещна във Велико Търново с кмета Даниел Панов и областния управител проф. Пенчо Пенчев.


Тримата обсъдиха проектите и финансовите инструменти, които могат да се използват зa финансиране на терена на Старото военно училище, намиращ се в идеалния център на старата столица. Там в момента зеят трапове, останали след полагането на нова канализация и тръбопроводи, тъй като по водния проект, успешно приключен от Община Велико Търново, не се предвиждат средства за преасфалтиране. Местната власт успя да намери решение за градските улици, но районът на бившето военно училище в момента тъне в кал.


По време на разговорите с Томислав Дончев беше взет под внимание факта, че Велико Търново вече e във втората група градове по програмата „Региони в растеж“. Именно тя е един от вариантите за финансиране на проекта, който трябва да превърне терена на Старото военно училище в ларгото на Велико Търново. За него може да се търси и дългосрочно кредитиране.


Теренът трябва да бъде административен и безнес център, място за отдих, площадно пространство с много зеленина. Това е общото убеждение на кмет, министър и губернатор.


По време на разговорите в старата столица беше обсъден и проект за изграждането на Ситуационен оперативен център за Централна Сверена България и Южна Румъния, който да се намира във Велико Търново. Той предвижда създаването на  съвместна структура с Румъния, за по ефективна защита на населението при кризи, както и съвместна подготовка на кадри за справяне с кризисни ситуации.


През почивните дни Томислав Дончев е във Велико Търново във връзка с негова лекция във Великоитърновския университет.