"Кмет на годината" дава най-точна представа как се работи по места

  • 14 септември 2019, 09:02
  • Default profile Автор Александра Петрова
Medium 65234673 355714321794982 2307349254244401152 n

Инициативата "Кмет на годината" е изключително полезна, защото подобни състезания изправят хората, които ние сме избрали и сме им гласували доверие, в пряка конкуренция един срещу друг", коментира журналистът Георги Тошев пред Kmeta.bg.

По думите му директната демократична конкуренция между кметовете може да даде реална и най-точна представа какво те правят за местата, които управляват.  

"Подобно състезание е не само благородно, но е и социологическа представителна извадка какво за година се променя в българските общини. А това е важно, тъй като за съжаление както в големите, така и в по-малките градове, проблемите година след година стават все по-сериозни”, допълни още журналистът.

Според него това, на което българските кметове трябва да обърнат по-сериозно внимание, е инфраструктурата. 

"В българските общини се работи на парче. Или както се казва "кърпят се дупки". Много малко са градовете, в които има дългосрочни стратегии, свързани с инфраструктура. Да имаш визия за инфраструктурата на едно населено място, означава да видиш как то ще изглежда след 20 години, да можеш да предвидиш каква ще е миграцията, да можеш да прецениш (ако градът е по-голям) каква ще е урбанизацията", каза още Георги Тошев.

Той е на мнение, че има три условия, които определят едно място като добро за живеене – чист въздух, чиста вода, природа.

"Много малко български общини отговарят на тези три световни стандарта", категоричен е Тошев.

Снимка: Линда Александрийска, сп. Момичетата на града