"Кмет на месеца" е добро състезание между общините

  • 17 април 2014, 09:14
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a9944398b84

Кметът на Стражица Детелина Борисова е сред номинациите на Kmeta.bg в конкурса "Кмет на месеца", като през април ще се оценяват положителните ЕКО практики в населените места.


Инж. Детелина Борисова получи номинацията си заради ЕКО инициативити, които стартиха в Община Стражица още през март. В края на миналия месец, от общинската администрация събраха близо 1300 кг. хартия и я предадоха за рециклиране. Освен това, на 22 април, по време на "Световен ден на Земята", Стражица засади 7 броя фиданки и постави изложба "Да превърнем отпадъците в изкуство", която е от различни отпадъчни материали. На 26 април общината ще се включи и в голямата кампания "Да изчистим България за един ден".


- Г-жо Борисова, как приемате номинацията си в конкурса "Кмет на месеца"?


- Поласкана съм относно номинацията си. Приемам я добре и това означава, че Kmeta.bg работи за развитието на общините по отношение на населените места и мисля, че това е една добра практика. По този начин се получава добро състезание между отделните общини и кметовете.


- Какви са ЕКО-практиките на Стражица?


- ЕКО-практиките, които предстои да реализираме са канализации с пречиствателна станция в селата Кесарево, Камен и Сушица. Много бих искала да успея да участвам и с разширението и конструкцията на канализацията, водопроводната мрежа и пречиствателната станция на Стражица, което трябваше да се случи още в стария програмен период 2007-2013 г., но не успя и затова се надявам да го направим през следващия 2014-2020 г.


- Вашата община се включи активно в "Световния ден на Земята". Мислите ли да се присъедините и към други подобни инициативи?


- Разбира се, винаги сме се отзовавали на такива каузи. Това са инициативи, чрез които се показва, че и в България има живот. Добри акции, които трябва да се отбелязват и да бъдат достатъчно значими за всички ни.


- Според Вас, какво може да се направи, за да се хвалите целогодишно с чист и приветлив град?


- Когато встъпих в длъжност, градът беше неприветлив. В момента, в който поех този пост, като домакиня, реших да въведа Стражица в един добър порядък. Благодарение на Оперативните програми, успяхме да наемем 680 души за цялата община през този програмен период, с които успяхме да почистим зелените площи, пътните банкети, междуселските пътища.


С добри усилия от страна на кметовете от населените места успяхме да приведем общината в много добър вид. Но има какво още да се желае. Лично на мен ми е хубаво, когато градът е добре подреден и има достатъчно кътове за отдих и детски площадки за майките с деца.


- Община Стражица получи над 1 млн. лв. от Публична инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите". Започнаха ли ремонтите на пътищата, за които казахте, че ще използвате средствата?


- В Стражица имаше над 10 улици, на които нямаше никакъв асфалт - само чакъл, камъни и кал. Насочих усилията си именно към тези улици, които нямат дори и тротоари. Много е неприятно и за майките, които извеждат бебетата си с количките. Затова съм насочила вниманието се именно към тези улици и не планирам други ремонти. Средствата, които получихме ще бъдат насочени само за уличната мрежа и тротоарите.


- На какво се надява общината за следващия програмен период 2014-2020 г.?


- Има много проекти, които предстои да бъдат разработени. Много е важно да бъдат обявени навреме насоките, по които можем да кандидатстваме.


Оказва се, че както в Министерството на околната среда, така и в Държавен фонд "Земеделие", в момента променят наредбите. Една от идеите ми е да реконструирам градския парк в Стражица. В момента там няма дори пейки.


Също така от 80-те години в Стражица е останала една постройка - т.нар. "Картинна галерия". Тогава сме били домакини на пленери по отношение на художествените творби и всеки художник е оставял по нещо. Тази "Картинна галерия" сме я събрали в едно доста по-малко помещение и е трудно да се съхраняват. Иска ми се да променя предназначението, да я укрепим и да бъде като културен дом.


В едната зала, например, да бъдат изложени картините, а другата зала може да стане "Дом на приказката" - с восъчни фигури на Ангел Каралийчев, който е една история на града ни, която не бива да обезличаваме. В другите населени места има недовършени читалища и църкви, които бих доразработила. Две църкви успяхме да построим през този програмен период, но трябва да се разработят проекти и по отношение на иконописите. Кметствата в населените места, както и детските градини също са в критично положение.


Има много какво да се желае и много зависи от това насоките да излязат навреме и ние като една добре работеща община да успеем да направим проектите си навреме и да кандидатстваме, за да може да се похвалим с една приветлива община за живеене.