Кмет на симитлийско село повежда хората на бунт заради тютюна

  • 02 декември 2014, 08:23
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 547d746678302

Тютюнджии от симитлийското село Долно Осеново ще блокират движението на пътя за Банско в протест срещу забавената изкупна кампания. Хората напразно чакаха фирмите да изпълнят обещанието си да стартира прибирането на продукцията в началото на ноември. До края на тази седмица 2 фирми са обещали да стартират изкупуването на „зеленото злато”.


„Не стане ли това, аз ще поведа хората на бунт. В началото на другата седмица затваряме шосето за курортите Банско и Разлог”, категоричен е кметът на селището Бисер Сегменов.


В населеното място с 1600 жители, където няма фамилия да не отглежда тютюн, не е изкупен и 1 кг от произведените 250 тона. Дори не са раздали на хората чулове и кашони, за да приберат в тях продукцията.


„Вече сме декември, а „зеленото злато” все така си виси на низи в сушилните. С времето качеството на тютюна пада. Ще протестираме, ако не се реши проблемът”, заканват се тютюнопроизводителите.


Настояват за средна цена от поне 6 лева за килограм, тъй като качеството на реколтата е много добро. 


Стотици тютюнджии в населеното място пък продължават да пълнят тефтерите с вересии по магазините. Те не са вземали пари от миналата Нова Година. Сега има опасност да останат без средства за наближаващите коледни и новогодишни празници.


„Хората са отчаяни. Някои се отказват от тютюнопроизводството. Други се стягат за гурбет. Местните хора са много работливи и над 400 нашенци са в чужбина”, казва Сегменов.