Кмет почете паметта на Панайот Волов

  • 26 май 2019, 17:28
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
Medium 26 %d0%b2%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b2

Кметът на Девня Свилен Шитов и заместничката му Донка Йорданова поднесоха възпоменателен венец и цветя пред бюст-паметника на Панайот Волов в парк „Разсадника“. „Днес се навършват 143 години от смъртта на великия българин, който на път за Румъния след разгрома на Априлското въстание се удавя при опит да премине буйните води на река Янтра“, припомни кметът.  

Паметникът на Волов - един от инициаторите, учредителите и главните дейци на Гюргевския революционен комитет и на Априлското въстание, е част от възрожденския кът в новия градски парк. Той бе създаден преди по-малко от 2 години по инициатива на кмета Шитов, подкрепена от Общинския съвет. Там са и паметниците на Васил Левски, Христо Ботев, Георги Бенковски, Георги Раковски, капитан Петко Войвода.

Преди обособяването на къта в Девня нямаше нито един паметник на велик българин. Единствената статуя в града бе на Марциана – сестрата на римския император Марк Улпий Траян, заради която според легендите някога владетелят основал на мястото на днешна Девня големия град Марцианопол.