Кмет поздрави единствените двама останали живи фронтоваци в Мездра

  • 08 май 2020, 19:28
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d0%9c%d0%b5%d0%b7%d0%b4%d1%80%d0%b0 %d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b5%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b8

По повод 75-годишнината от Победата над хитлерофашизма кметът на Мездра Иван Аспарухов и председателят на Общинския съвет на Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ) инж. Стефчо Симеонов посетиха единствените останали живи участници от общината във Втората световна война - капитан Илия Григоров (на 96 г.) от с. Царевец и поручик Никола Илиев (на 95 г.) от Мездра.

Аспарухов връчи на двамата фронтоваци поздравителен адрес, почетен знак на кмета на общината и книгата „Мездра - кратък исторически очерк“, а инж. Симеонов им подари сладки и плодови напитки.

Със съдействието на Общинско предприятие „Чистота“, Илия Григоров, който е бивш служител на Енергото, и уважаваният адвокат Никола Илиев, който е роден в с. Камено поле, ще получат по 3 кубика дърва за огрев.

„За мен е изключителна чест и удоволствие да Ви поздравя от името на Община Мездра и лично от свое име по случай 75-годишнината от Деня на Победата - 9 май, се казва в поздравителния адрес до двамата ветерани. Благодарение на хора като вас - участниците в заключителния етап на Втората светна война (1939-1945 г.), България успя да запази своя суверенитет и да защити българските национални интереси пред международната общност.

Приемете нашата признателност за достойно изпълнения отечествен дълг, за проявената саможертва и героизъм по време на войната.

Благодарим Ви, че защитихте мира, съхранявайки териториалната цялост на нашата страна. За да могат днешните и идните поколения да живеят по-добре. За да се стремим да създадем по-хубаво бъдеще за нашите деца.

Дълбок поклон пред Вашата доблестна служба към Родината.

От все сърце Ви желая крепко здраве, бодър дух и още много радостни мигове с близки и приятели!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!“

По традиция на 9 май общинската организация на СВВБ ще отбележи Деня на Победата с поднасяне на цветя през паметника на капитан Динко Петров-Юшан (1898-1944 г.) - един от 56-мата бойци от община Мездра, загинали в най-големия военен конфликт в световната история.

А по случай юбилейната годишнина от паметното събитие Централният управителен съвет на Съюза на ветераните от войните на България ще награди двамата живи фронтоваци от общината със специални възпоменателни медали.