Кмет поздрави учителка столетница

  • 06 септември 2019, 14:02
  • Default profile Автор Жанина Илиева
Medium %d0%a0%d0%b0%d0%b9%d0%bd%d0%b0

Кметът на Ловеч Корнелия Маринова се срещна с Райна Жекова, която тази неделя закръгля 100 години. Учителската професия поддържа духа на човека високо и го държи млад винаги – тази мисъл споделят и двете дами, тъй като професионалният им път минава през директорското място на ловешкото  училище „Васил Левски“.

Дни преди юбилея на столетницата тя бе удостоена с Почетен медал на Община Ловеч и разкошен букет. Медалът и заповедта на кмета към него са за дългогодишната педагогическа дейност и издигане престижа на Ловеч в областта на образованието и във връзка с юбилея.

Корнелия Маринова посети Райна Жекова в нейния дом и с радост отбеляза, че тя е много жизнена, с буден ум и ясни спомени. Възрастната дама редовно чете без очила книги от библиотеката.

Посещението на кмета предизвика оживление на ул. „Д-р Никола Сяров“ и събуди много спомени в присъстващите. Оказа се, че служебният шофьор на кмета също е ученик на Райна Жекова и пази много добри спомени за „другарката Жекова“, която му е преподавала български език и литература.

Домакинята почерпи гостите с шоколадови бонбони.

„Много се вълнувам от тази среща, защото ме връща към 1955 г. и началото на училище „Васил Левски“. Там съм работила до своята 55-годишнина, имам 35 години стаж из ловешките села и дори в Македония. Сградата в Ловеч, преди да отида директор, беше спалня на момчетата от Езиковата гимназия, ние я направихме училище“, разказа столетницата. В разговора стана дума за историята на училището, за бивши колеги и ученици. Вие сте кмет с чар, призна в края на разговора домакинята.

Райна Николова Жекова е родена 08.09.1919 г. в Ловеч. Съпругът й Иван Жеков е починал преди десетина години.

Семейството има двама сина, единият – Николай, сега е лекар в Самоков, другият не е сред живите. Имат и четирима внуци и трима правнуци. Някои от тях са пръснати по света – правнучката Ирина например е в Брюксел, Райна е кръстена на прабаба си,  един от внуците пък е по моретата, ще става капитан.

Макар всички нейни приятели от едно време днес да не са сред живите, Райна Жекова не остава сама, защото има по-млади приятели.