Кмет сам си намали заплатата

  • 03 ноември 2016, 10:25
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 2111215092

[caption id="attachment_89580" align="aligncenter" width="640"]Снимка: bTV Снимка: bTV[/caption]

Кметът на община Златарица сам си намали заплатата. Пенчо Чанев, който е начело на общината вече трети мандат, взе решение да получава двойно по-ниско възнаграждение - 700 вместо 1 400 лева, предава bTV.

Чанев описва решението си като знак на съпричастност с общинската администрация, която се труди пълен месец, а получава с малко повече от общинските съветници, които се събират веднъж в месеца. И дава пример с техническия сътрудник - младо момче, на пълен работен ден, за 380 лева на месец.

„Министерството на финансите дава една камара пари и казва - кмете, оправяй се. Но тя не оценява, че тази камара не се е променяла през последните 5 години. Расте минимална работна заплата, расте, поскъпва нивото на живот - увеличават се разходите за отопление, за ток и хората бягат", казва кметът.

Намерението на кмета да икономиса от собствената си заплата автоматично бърка и в джоба на председателя на Общинския съвет. По закон той взима 90% от кметското възнаграждение.

Действията на златаришкия кмет се тълкуват двояко. Според запознати препъни камъчето в отношенията между него и Общинския съвет са няколко отхвърлени негови предложения, като повишаване на местните данъци и продажбата на общинска земя.

„В началото на годината той внесе предложение, с което искаше да повиши заплатата си. Тогава Общинският съвет взе решение като прие заплата по-ниска от исканата от кмета, а остатъкът от парите разпредели между кметовете в населените места в общината", обясни Стефан Бранзелов, председател на Общинския съвет в Златарица.

„Ако искат да го приемат като наказателен ход, ако искат да го приемат като ход, който да ги накара да се замислят, че не е нормално за два часа работа - три, нека са 4, да получиш 240 лева възнаграждение", коментира кметът Пенчо Чанев.