Кмет се сражава в рицарски дуел

  • 21 май 2017, 18:20
  • Default profile Автор Петя Валентинова
Medium img 021

В доблестна битка със средновековен рицар се впусна кметът на Мездра Генади Събков. Градоначалникът кръстоса шпага в дуел с участник в третото издание на Фестивала на средновековните традиции, бит и култура в археологическия комплекс „Калето“. Събков заслужи овациите на публиката заради ловкостта, с която размахваше меча.

Фестивалът бе открит от ръководителя на ”Калето” инж. Димитър Павлов, а кметът на Мездра благодари на всички дошли на хълма с хилядолетна история край железничарския град. Проявата започна с лекция, чрез която присъстващите обогатиха познанията си за произхода и приложението на облеклата от Средновековието, чиито реплики  имаха възможност да видят.

Екипът на „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции Авитохол“ от Варна представи на фестивала характерните за българите от ранното средновековие бит, култура, въоръжение и снаряжение. Многобройните гости имаха възможност да видят типичните юрти, номадското ежедневие, начин на живот и храната на нашите предци. Посетителите чуха разкази на пътешественици, видяха реплики на саби, копия, лъкове, стрели и брони и се насладиха на демонстрация на стрелба с традиционен рефлексен лък по стари техники, възродени от майстори на стрелбата с лък от кон.

Многобройните гости опитаха ястия и рецепти от средновековната кухня, приготвени от Петя Крушева от Пловдив. Посетителите вкусиха и средновековна медовина, дело на майстора Любомир Милинов от София. Напитката се прави от ферментирал мед.

Присъстващите се насладиха и на демонстрация  на средновековни бойни умения – дуели на средновековни войни.

 Екипът на  Крепост "Туида" от Сливен представи обучение на ловна птица. Многобройните гости в АК „Калето” се насладиха на реално дресиране на мишелова Драко.

Проведе се и обучение на деца и младежи в средновековни воински умения. Присъстващите имаха възможността да се докоснат до хладни оръжия, да стрелят с лък и да хвърлят копие. Гостите се насладиха и на демонстрации на средновековни бойни техники и се докоснаха да спецификата на занаятите от тази епоха.  

Умения в изработката на произведения от камък пък показаха възпитаниците на Професионалната гимназия по каменообработване в Кунино.

Снимки: mezdra.bg