Кмет се срещна с потомци на Ботев четник

  • 30 ноември 2017, 15:28
  • Default profile Автор Цвети Василева
Medium %d0%bf%d0%be%d1%82%d0%be%d0%bc%d1%86%d0%b8 %d0%bd%d0%b0 %d0%9a%d0%be%d0%bc%d0%b8%d1%82%d0%b0%d1%82%d0%b0

Станимир Радевски, кмет на община Павел баня, се срещна с потомците на Цанко Минков-Комитата - най-младият участник в Ботевата чета, живял до старини в Павел баня.

Гена Христова Ковачева, правнучка на Цанко Минков и Христо - негов пра правнук от четвърто поколение дойдоха, за да изкажат своята благодарност към общината за изразената признателност към делото на дядо Цанко чрез величествения паметник, издигнат в центъра на града през 2007 г.

Гена Ковачева подари на кмета саморъчно написани спомени на Комитата, роден в с. Турия, но прекарал целия си живот в Павел баня, и книгата на Лилия Димитрова „Звезда се стреля по синьо небе”, също посветена на живота и делото на дядо Цанко.

Цанко Минков е роден е на 1 октомври 1856 година в близкото  село Турия.  Израства в бедност и нищета, като пасе кози и аргатува по чужди къщи. На 19 години, през 1875 г. заминава със свои съселяни на гурбет в Гюргево, Румъния. В началото на май 1876 г. се среща с  Христо Ботев, който дошъл да събира юнаци за четата си.  На 16 май четниците, преоблечени като градинари, се качили на парахода „Радецки“, плаващ под австрийски флаг. Като наближили българския бряг, въстаниците поели ръководството на парахода и слезли на пристанището в Козлодуй.

На 19 май сутринта всички потеглят за връх „Вола”. Цанко Минков участвал във всички сражения на четата с турците. Във Врачанския балкан бил ранен в дясната ръка. В ранното утро на 20 май /2 юни/ 1876 г. жестока битка пламва в подножието на върховете Камарата, Купена и Околчица. Привечер, след затихване на боя, в подножието на връх Камарата, пронизан с куршум в сърцето, загива великият поет и революционер Христо Ботев.  След като четата била разбита, група от 20 четници дни през нощта на 21 май влязла в една воденица край село Лютаково. Турците обаче заградили воденицата и принудили четниците да се предадат. Закарали ги в Софийския затвор. Съдът  осъдил Цанко Минков на смърт. След три месеца Европейска комисия, дошла на оглед по Баташките кланета, спомогнала за освобождаването на бунтовниците. Комитата Цанко Минков потеглил за село Турия. Неговите съселяни обаче не го посрещнали радушно, от страх пред турците и го предупредили да напусне селото. Комитата скитал из различни села. След Освобождението се заселил се в новосъздаденото село Павел баня. И за всичките му заслуги и страдания, го назначили полски пъдар на селото. По-късно е обявен за почетен гражданин на общината. Води достоен и  скромен живот. Цанко Минков – Комитата умира на 5 октомври 1944 година.