Кмет търси спешно помощ от Здравната каса

  • 20 януари 2020, 20:54
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d0%ba%d0%bc%d0%b5%d1%82 %d0%91%d1%83%d1%80%d0%b3%d0%b0%d1%81

Кметът Димитър Николов проведе спешен разговор с управителя на Националната здравно-осигурителна каса д-р Дечо Дечев, свързан с кризисната ситуация, породена от липсата на специалист-хематолог в УМБАЛ-Бургас.

Те разговаряха за необходимостта от незабавно назначаване на такъв специалист на допълнителен трудов договор в лечебното заведение, което е единственото на територията на Югоизточна България, осъществяващо специализирано лечение на пациентите с хематологични диагнози.

Към настоящия момент има проблем с обслужването на болните с хематологични заболявания след внезапната кончина в края на 2019 година на единствения специалист-хематолог в болницата.

За да се проведе адекватно лечение на пациентите с хематологични заболявания в УМБАЛ-Бургас, е необходимо назначаването на специалист-хематолог и сключване на договор с НЗОК за дейност по съответните клинични пътеки. Община Бургас има възможност да осигури общинско жилище, в случай че се привлече лекар от друг град, както и да финансира специализации на медици, които да осъществяват тази дейност в Бургас.

"В контекста на този проблем искам да припомня смисъла 8 години да се борим за откриването на Медицински факултет в Бургас. Когато първите му студенти започнат да завършват, ще ни е много по-лесно с намирането на специалисти. Продължаваме да инвестираме в оборудване, за да го развиваме. Няма да е лесно, защото за разлика от други градове, където медицински университети функционират от десетилетия, ние започнахме почти от нулата, но няма да се откажем!", коментира проблема в социалните мрежи кметът Николова. 

Детайлите за разрешаване на проблема ще бъдат обсъдени на съвместна среща между кмета Николов и управителя на НЗОК д-р Дечев в София.