Кметица атаман спечели шести мандат със 100% одобрение

  • 28 октомври 2019, 13:27
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
Medium %d0%b3%d0%b5%d1%80%d0%b3%d0%b0%d0%bd%d0%b0 %d0%bf%d0%b5%d1%82%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b0

В шестия си мандат със 100% одобрение от избирателите във варненското село Казашко влиза Гергана Петкова - единствената жена, получила званието атаман с есаулски чин в Москва. За нея са гласували всичките 170 души от староверското село, отишли до урните вчера, сочат данните на ЦИК. Нито един от гласоподавателите не е маркирал квадратчето „Не подкрепям никого“.

Петкова беше и единственият кандидат за кмет на Казашко, затова вместо да пилее енергия в предизборна кампания, инициира създаването на Център на казашката култура. Идеята се родила след посещението й в станица Нетухаевская – село край Новоросийск, с което наскоро Казашко се побратими.

За музейната експозиция наследниците на казаците староверци, основали преди 111 години селото на 7 км от Варна, извадиха от ракли и килери народни носии, старинни предмети на бита и занаятите, снимки. Откриването на центъра съвпадна с деня на казаците 14 октомври и фестивала на местния храм „Покров на света Богородица“. Пред него за заслужен отдих даже е извадена над 50-годишна лодка „липованочка“, дарена от капитана си Перфени Викулов, за да напомня за поминъка на местното население – потомствени рибари и лодкостроители.

През новия си мандат Гергана Петкова ще работи за изграждане на битова канализация, тротоари и ново улично осветление по ул. „Габър“, ограждане на новия гробищен парк, проучване и съдействие за поставяне на банкомат, монтиране на видеонаблюдение. Предстои ѝ работа по проектиране и строителство на етап ІІ на крайезерния парк със спортно игрище. Ще продължат и неделните занимания с децата от Казашко, за да не забравят те езика и традициите на местните хора.