Кметове гласуват за обединена и модерна Европа

  • 26 май 2019, 15:06
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d0%bf%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2 %d0%b2%d0%be%d1%82

Кметовете от малки и големи населени места се отправиха към избирателните секции в най-близкото училище, за да дадат своя глас на изборите за Европейски парламент.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов гласува за бъдещето на Велико Търново, на България и Европа. Точно в 12,00 ч. той подаде своя вот в СУ „Вела Благоева“ в кв. „Бузлуджа“. Панов подчерта, че от векове насам е ясно, че България и Европа са взаимно свързани със своята история, че българският народ е дал много за развитието на Стария континент.

"Виждаме през последните години, че към по-добро се променят и Велико Търново – Историческата и духовна българска столица, и България. Това нямаше как да се случи без подкрепата, която получаваме от Европейския съюз. Чрез европейската солидарност Велико Търново, българските градове и населени места  стават по-добри за живеене, за образование, за бизнес и инвестиции, за култура и туризъм", посочи той.

Русенският управник упражни своя вот днес сутринта в Професионалната гимназия по туризъм. "Гласувах за силното присъствие на България като равноправен член в Европейския съюз", заяви кметът Пламен Стоилов.

"Гласувах за възможността думата ни да се чува. Специално ние, русенци, като жители на най-европейския град в страната, виждайки всичко, което се случва през последните 8 години, би трябвало много добре да знаем какво означава Европейският съюз за България. Европейският съюз няма алтернатива. Още през 1950 г., Шуман в прочутата си реч е казал, че за да няма войни, Европа трябва да е единна. Смисълът на Европейския съюз е да дадем шанс на следващите поколения да живеят по-добре", каза още Стоилов.

Днес гласувах за европейската солидарност и за европейските перспективи. Това обяви кметът на община Перник д-р Вяра Церовска, която упражни правото си на глас за избор на Европейски парламент в 115 секция, помещаваща се в сградата на НЧ "Елин Пелин".

Градоначалникът на Благоевград Атанас Камбитов също отиде до урните, за да даде гласа си за бъдещето на Европа. Той пусна своята бюлетина в 26 СИК в Благоевград. "Гласувах за европейското развитие на България. Гласувах за тези, които във времето са показали и доказали, че знаят, че могат, да представляват, да отстояват и защитават интересите на България. Гласувах за тази, които във времето показаха, че са проевропейски настроени и постигнаха много успехи. С това даваме шанс да продължим в същата посока", коментира кметът.

Днес, гласувах за европейското развитие на България, обвързано с европейското развитие на Враца, защото вярвам, че Враца и Европейският съюз имат общо бъдеще. Убеден съм, че Европа има нужда от активните граждани на Враца и, че изборът днес, ще помогне на нашия град да продължи да се развива в правилната посока. Това каза кметът на Враца Калин Каменов минути след като упражни правото си на вот. Tой бе придружаван от съпругата си Мария и бе 92-ият избирател, който гласува в секция №078 в кв. „Бистрец“.

Веднага щом пусна своята бюлетина кметът на Видин Огнян Ценков заяви: "Гласувах за европейското бъдеще на България". Граданочалникът гласува в сградата на ОУ "Отец Паисий" точно в 12 ч. Той определи евроизборите като много важни, защото с тях чертаем освен бъдещето на страната си и на региона, и бъдещето на нашите деца.

Гласувах за европейското развитие на България и на Варна, за европейското бъдеще на нашите деца, заяви кметът на морската столица Иван Портних, след като упражни своя вот на евроизборите. "Нека не бъдем безразлични и пасивни, а да гласуваме, защото решаваме бъдещето на Европа за следващите пет години. Нека тя бъде обединена, силна, демократична. Варна и България да имат свои достойни представители в Европейския парламент", каза още Портних.

Бургазлии заслужават добро качество на живот, затова и призовавам всички да гласуват. Важно е да гласуваме, защото сама така исканията ни към управляващите ще имат тежест. Аз гласувам за силен Бургас е Европа." Това обяви кметът на Бургас Димитър Николов, който упражни правото си на глас в бургаската гимназия по автотранспорт.  

Да гласуваме България да остане достоен член на Европейския съюз , каквато е благодарение на усилията, които се полагат. Това заяви управникът на Смолян Николай Мелемов, който също даде своя глас в днешния изборен ден.

"Гласувах за по-силна Европа. За Европа на регионите, която да покаже, че може да се грижи за своите граждани където и да се намират те. Гласувах за сигурността, за младите. За това Европа да дава равни възможности както в Брюксел, така и в Кърджали". Това каза кметът на Кърджали Хасан Азис след като упражни правото си на вот. Той посочи, че всеки трябва да припознае тези избори като вот за неговото населено място.

Според него Кърджали има доста причини за висока избирателна активност, тъй като във всяко училище, където се гласува, са направени ремонти благодарение на усилията на общината и европейското финансиране.