Кметове искат отсрочка за новата такса „смет”

  • 08 септември 2017, 20:57
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium namalqvat taksa smet za biznesa v plovdiv 98641

Промени в определянето на такса „смет” прие на първо четене парламентарната бюджетна комисия. Към момента бизнесът покрива 70% от разходите на общините за смет, а домакинствата 30%. Смята се, че промените ще обърнат това съотношение.

Новите правила за определяне на такса "смет" предвиждат "замърсителят да плаща", което ще доведе до драстично увеличение на битовата такса смет.

Общините ще могат да избират между 3 варианта за изчисляване на таксата - на база брой живеещи на адрес, на база вместимост на съдовете или на база генерирани отпадъци със специални торбички.

От Сдружението на общините обаче смятат, че тези правила са трудно приложими и създават риск от нерегламентирани сметища. От друга страна това ще доведе до драстичен скок на битовата такса смет на някои домакинства, например в София.

Общините настояват за отсрочка при въвеждането на новата такса „смет”.

 „На общинските администрации е необходимо време да реорганизират работата си – нови партиди, нов софтуер, нови машини, нужно е и време за информационна кампания. Няма защо при толкова важен законопроект да прибързваме с прилагането му, а именно общините ще го прилагат”, коментира кметът на Раковски Павел Гуджеров пред bTV. Според него ще има проблем при общините с курорти. „Кой ще живее, който плаща, трудно е да се оцени. Или пък е в едно село с 400 къщи, но живеят само 100 души, кой ще плаща за общите части?”, пита той.

 „Трудно е да се предположи с колко ще се увеличи такса смет, затова имаме нужда от време – да проиграем вариантите, да се допитаме до населението, не искаме 5 години отсрочка, а искаме законопроектът да влезе в сила от 2020 г.– за да го направим както трябва”, каза още Гуджеров.

„Със сигурност таксата ще се поскъпне. Искахме и справка, за да видим каква е събираемостта – защото като се вдигне таксата, ще падне събираемостта”, посочи кметът на Самоков Владимир Георгиев. 

„Не търсим не само финансовата част, а да променим отношението към екологията”, каза Георгиев.