Кметове месиха погачи в Стражица

  • 17 октомври 2013, 08:06
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a5b744bcdb3

Кметове се състезаваха да месят питки и погачи, а най смелите от градоначалниците забъркаха тестени изкушения с миди, чига и еленски бут.


Бутерки с миди, щрудели с миди, сухарчета и мъфини с миди изпече кмета на Каварна Цонко Цонев фестивала "Житената питка" в Стражица.  


Заедно с  готвачите на мидената ферма "Дълбока" цяла нощ майсторили вкусотиите и не е удпял да се справи само с кроасани с мидена плънка. За догодина Цонев, който заедно с екипа си раздаваше и прясно сварени миди на стражичани, се зарече да се представи с торта с миди.


На второто издание на фестивала "Житената питка", който общината организира на 16 октомври, (Международния ден на хляба и прехраната), община Елена се представи с печива, аранжирани с еленски бут, а Тутракан с погачи изпечени с дунавска чига.


Фестът носи името на едноименната приказка на известния детски писател Ангел Каралийчев, който е роден в Стражица. 27 щанда с над 300 вида погачи и кулинарни печива бяха изложили сръчните майстори. Жури с председател кулинарният спец Иван Звездев дегустира и оценява специалитети от тесто.  


За високия градус на настроението се грижеше известният шоумен Димитър Туджаров – Шкумбата. Една от атракциите бе погача, изпечена от майстор от село Сушица с диаметър 80 см. Най-малкият участник в изложението бе 1-годишния Мариян от същото село.


Гости на форума бяха делегация от побратимената община Балени от област Дъмбовица, Румъния, както и кметовете на общините Каварна, Елена, Лясковец, Бяла Слатина, Горна Оряховица, Тутракан, Луковит и Балени.


Градоначалниците представиха в обособен кулинарен кът на кметовете изделия от своя край, които бяха приготвили с малко помощ от семейството си или от колеги в администрацията.