Кметове ще сигнализират за болни от бруцелоза животни в Русе

  • 17 август 2015, 13:07
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 57786714 dbd3 5b93

Нови мерки за ограничаване на опасната бруцелоза ще бъдат взети в Русенска област. Това решиха днес областният управител на Русе Стефко Бурджиев и неговият заместник Станимир Станчев на работна среща с експерти. Причината е нерегламентирано превозване на животни в региона. Участие взеха д-р Андриан Райков – директор на ОДБХ – Русе, д-р Николай Ненов – официален ветеринарен лекар на Община Русе, представители на ОД на МВР – Русе и Регионална дирекция автомобилна инспекция – Русе.


Според експертите трябва максимално бързо да се ограничи разпространението на заболяването. Предвиждат се срещи с кметовете на населените места в русенска област. Целта е да сигнализират, ако има констатиране на придвижване на животни без необходимата маркировка по закон и липса на документи и да бъдат задържани за временно пребиваване на територията на съответната община до следващ етап, когато трябва да се транспортират до кланици.


По време на срещата беше уточнено, че всички животновъди са задължени да идентифицират животните и да спазват всички забрани от закона.  Движението на животни на територията на страната се извършва чрез лицензиран превоз, като лиценза се издава по заявка от Българската агенция по безопасност на храните.


В момента заболели животни има на територията на Плевенска област и е изключително важно да се спазва стриктно регламента с транспортиране на животни за да не се допусне заболяването да бъде пренесено в нашата област, подчерта д-р Андриан Райков.


От своя страна Областният управител Стефко Бурджиев апелира към представителите на ОД на МВР и Регионалната дирекция автомобилна инспекция – Русе да засилят контрола върху всеки един транспорт с живи животни. Да се правят необходимите проверки и да бъдат изисквани всички съпътстващи документи. Губернаторът направи предложение да бъдат уведомени и представителите на Регионална дирекция „Гранична полиция”  и да им бъде предоставен пълен набор от документи по който,  стриктно да следят за трансграничния превоз на живи животни и по този начин да не бъде допускано разпространението на заболяването.


Гласувайте в конкурса "Кмет на годината" ТУК.