Кметове във Видинско се надяват на мека зима

  • 30 октомври 2013, 13:26
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a5c434618fd

Молим се за мека зима, каза на заседанието на оперативния щаб за зимната подготовка в област Видин кметът на община Бойница Анета Генчева. Общината поддържа 28 км четвъртокласна пътна мрежа само с 6800 лв. Превръща собствени трактори в снегорини, а при тежка зима наема фирми - земеделски производители. Те също приспособяват тракторите за снегорини, допълни тя.

Със собствена техника поддържа пътищата за движение през зимата и общината в Чупрене. Не сключва договори с фирми и общината в Ново село. Общината в Белоградчик, която поддържа 55 км междуселски пътища е назначила 200 души по програми за заетост, които ще използва  за чистене на снега от улиците. Те ще разпръскват и пясък по пътищата, която вече е складиран край шосетата.

Общината във Видин има договор с фирма "Титан АС" за почистването на улиците из Видин. Той гласи, че най-напред ще бъдат почиствани от снега основните улици и улиците към болниците и училищата. За общинските пътища и селските улици общината още набира оферти от фирми. Крайният срок за това е 31 октомври.

Общините не бива да разчитат на мека зима, а да се готвят за сурови зимни условия, предупреди областният управител Кръстьо Спасов. Той предупреди общините, които се намират по пътя от и към моста Видин - Калафат, че движението тази зима ще е по-интензивно и те трябва да имат готовност да го осигурят. На ден през двата пътя от Видин към София преминават по 1200 превозни средства, 360 - 400 от които са тирове. В участъци при селата Скомля, Арчар и Добри дол има опасност от засядането на тежките камиони и от блокиране на движението, уточни той.