Кметовете да помагат за стажанти по курортите

  • 16 февруари 2018, 12:30
  • Default profile Автор Мария Димитрова
Medium %d0%b2%d0%b5%d1%81%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d0%bd %d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%b1%d0%b0%d0%bd%d1%82%d0%be%d0%b2

Липсата на кадри в туристическия бранш за предстоящия летен сезон става все по-осезаема. Редица хотели, ресторанти и кръчми усилено търсят персонал, за да овладеят положението. Това потвърди Веселин Налбантов - заместник-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Пред Kmeta.bg той коментира от колко работници има нужда бизнесът за лято 2018 г. и ще има ли увеличение на заплатите за персонала с цел привличането им като работна ръка на родното Черноморие. 

- Г-н Налбантов, какъв е основният проблем за липсата на кадри в туристическия сектор?

- Кризата не е само в туризма, тя е посевместна в цялата държава. А нашият бранш е едни от първите, които намериха работна ръка от трети страни с помощта на правителството. Кризата е в цяла Европа и кадрите, които открихме в Украйна не са с неограничени възможности (от 48 млн. души население, могат около 1-2 млн. да отидат да работят в други страни). Но България има предимство пред някои дестинации - като в арабския свят, където също търсят обслужващ персонал. Проблемът е в това, че няма достъчно количество квалифицирани, обучени кадри. Нашите училища и университети бълват кадри, които не са подготвени. Реално това са кадри за западните страни. Ще дам за пример висшите училища - освен в Украйна, така и в Молдова, в Беларус, където искат да изпращат студенти на задължителна производствена практика у нас. А тук родните учащи идват само като работници по местните курорти. Имаме много легла, а функционират само 2-3 техникума и затова нямаме такъв потенциал. Като аграрно-туристическа страна трябва да се направят много повече учебни заведения, в които младежите да бъдат задължени да практикуват, да се учат. Моето предложение е това да се случва в общините. Със съдействието на кметската управа, в туристическата община, която се нуждае от кадри - да се обучават студенти. Ако има производствена практика проблемът ще се реши в някаква степен и по този начин след 2-3 години младите хора ще се завърнат у нас.

- От колко кадри има нужда бизнесът по родното Черноморие за предстоящия летен сезон?

- При нас предлагането изпреварва търсенето. Но има един голям резерв, постоянна нужда от група хора, които са константна величина всяка година. 15 хил. души няма да бъдат в повече, ако дойдат. 

- До момента колко работници са осигурени по курортите ни за лятото?

- Всички кадри от страната, които в момента са в зимните курорти идват в летните. Вече почти е договорено.

- Как привличате кадри? 

- Увеличи сме заплатите с 20%. Разбира се, най-добре платени са тези с висше образование - управителите, мениджърите, главните готвачи. Освен това осигуряваме квартири на всички, които са извън нашия регион. А на тези, които са в него - храна. По никакъв показател нашата промишленост не отстъпваме по условия.

- За коя длъжност заплащането е най-високо? 

- За всяка длъжност заплащането е различно. Това е политика на всяко заведение. Но най-високо платен е главният готвач - той е като е главния лекар в една болница. Трябва да знае много, да готви вкусно, защото питателната храна е вид лекарство. Заплатите са като на добре платените лекари. А на неквалифицираните кадри (които най-често са сервитьори, бармани, миячки) даваме заплати по-добри от средната в страната (800 лв.).

- Ще вдигнат ли хотелите цените заради българското Европредседателство?

- Председателството няма нищо общо с цените. То е един плюс за нас - ставаме разпознаваеми, хората ни търсят. По-интересен е фактът, че нискотарифните авиокомпании започнаха да изпълняват полети от/за Бургас и Варна. В София пък е факт, че ръстът на туристи се е увеличил с 10-15% през 2017 г. Ние сме най-ниско продаваемата дестинация, защото никъде в Европа няма нощувка под 50 евро.

- Има ли желащи да работят като спасители?

- Спасителите се обучават на място (освен БЧК и НСА, никой не ги обучава). Необходимо е кметовете, общинарите да организират повече курсове, в които съм сигурен, че веднага ще се намерят 200 човека, които да се запишат. Трябва местните власти да се оставят да си решават проблемите.