Кметовете на великотърновските села искат засилено полицейско присъствие

  • 30 юни 2015, 13:31
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 55764441 efc0 c673

Законодателни промени и незабавни мерки, които да подобрят сигурността в малките населени места обещаха участниците в кръгла маса на тема „Проблемите на сигурността на гражданите, имуществото и реколтата в малките населени места". по време на дискусията в старата столица кметовете на малкщите населени места поискаха по- голямо полицейско присъствие за да се спрат кражбите.


Събитието се организира по инициатива на заместник- председателя на Народното събрание Иван Иванов. На въпросите и предложения на кметовете и кметските намесници отговаряха заместник- министърът на вътрешните работи Цвятко Георгиев, заместник- министърът на земеделието и храните Георги Костов, председателят на Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред генерал Атанас Атанасов, Вили Лилков- заместник- председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в Народното събрание, областният управител проф. Пенчо Пенчев, директорът на Областната дирекция на МВР Димитър Машов и множество експерти."През последните години се наблюдава миграция към селата. Те са станали предпочитано място за около 33 000 човека. Над 40% от живеещите на село са удовлетворени от това, посочи Лилков. Той допълни, че през последните години са регистрирани над 110 нови читалища в малките населени места. Делът на преките чуждестранни инвестиции в селата пък е в размер на 14,5 на сто от общия дял. От другата страна обаче, земеделски производители посочват, че около 15-20% от реколтата им се краде, със 100% пък са нараснали кражбите в последно време на земеделски инвентар, наблюдава се и сериозно посегателство върху зърнени култури. Ако не се направят сериозни реформи, няма да има добро бъдеще за българското село. На първо място е връщането на полицията в селата", смята Вили Лилков, зам.-председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в Народното събрание.


„Предвидена е вече трансформация на щатовете в Дирекцията, с която искаме да наситим малките населени места с повече младши полицейски инспектори. Предложението ни е внесено в министерството и очакваме да бъде утвърдено", посочи от своя страна директорът на ОД на МВР - Велико Търново Димитър Машов.


Освен опазването на реколтата, проблем на селата е и дърводобива и извозването на дървесината, напомни областният управител проф. Пенчо Пенчев. Докато глобата за претоварено превозно средство по ЗДвП е в размер на 30 лева, много от фирмите предпочитат да си я платят, без да се съобразяват с това какви щети се нанасят на инфраструктурата, разкри още проф. Пенчев.