Кметовете на Видин и Калафат подписаха споразумение за партньорство

  • 02 юли 2015, 14:59
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 57786714 5175 5853

Днес кметовете на Видин и на Калафат, Румъния – Герго Гергов и Мирча Гуца, подписаха споразумение за партньорство в проекти, финансирани от европейската програма „Интеррег” – България – Румъния, съобщиха от общината, която бе домакин на срещата. Ще работим за създаване на общ туристически продукт, който да включва забележителностите на двата града, обяви след подписването на документа Герго Гергов. Важно е двете общини да работят заедно и да привличат повече туристи, каза и Мирча Гуца.


Двете съседни общини ще работят по три проекта на обща стойност над 10 млн. евро. Първият предвижда подобряване на транспортните връзки между двата града чрез подобряване на инфраструктурата на път Е-79 до порт Калафат. От българска страна това означава ремонт на пътя от Видин до Кула и на околовръстния път на града. Двете общини ще бъдат снабдени със сметопочистващи и снегопочистващи машини и контейнери за отпадъци. Вторият проект е наречен „Историята е учител на живота”. С него ще бъдат обновени знакови сгради в двата града – музеите „Конака” във Видин и „Маринку” – в Калафат. Предвидено е и в двата да бъдат създадени нови експозиции.


Третият проект, наречен „Пътят на независимостта 1877 – 1878 година”, включва реставрация на видинската крепостна система „Калето” и на паметници от Руско-турската освободителна война в град Калафат.


И в трите проекта водещ партньор е общината във Видин. Те ще бъдат изпълнени през новия програмен период на ЕС до 2020 година.