Кметства, детски градини и училище в община Велико Търново с одобрени проекти в кампанията „За чиста околна среда”

  • 16 април 2015, 08:03
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 54fd7bb86a2c0

Проектите на три кметства, училище и две детски градини в община Велико Търново са получили одобрение на проектите си в рамките на националната кампанията „За чиста околна среда” 2015 и обявения от Министерството на околната среда и водите и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда ( ПУДОС ) конкурс на тема „Обичам природата и аз участвам”, сподели кметът на общината Даниел Панов в една от социалните мрежи.


Със средства в размер на 9 668 лева в Никюп ще бъде изградена спортна площадка и оформена ограда от растителност в парка за отдих в селото, уточни кметът Йорданка Атанасова. До 10 000 лева по ПУДОС ще получи и кметството в Шереметя. Проекта там предвижда подновяване на съоръженията за игра в парка на селото.


„Те са от 2000 годината, повечето от уредите са морално остарели, а някои дори са вече опасни за здравето на децата”, коментира местния управник Пламен Петев. Третото кметство в общината с одобрен проект в кампанията на ековедомството е Килифарево. С отпуснатото финансиране в градчето ще бъде възстановена и благоустроена зоната за отдих между реката и стадиона. Тя пострада най-силно при наводнението през юни миналата година, сподели кметът Димитър Събев.


„Считам, че с доброволен труд на килифарчени и парите от програмата ще направим един много приятен кът за жителите и гостите на града”, допълни Събев.


Средства от кампанията „За чиста околна среда” 2015 в община Велико Търново ще получат и едно училище и две детски градини. С до 5 000 лева в СОУ „Емилян Станев” в старата столица ще бъде направен еко кът „Тайната градина”. Толкова са парите по ПУДОС и за ЦДГ „Ивайло” и ЦДГ „Здравец” във Велико Търново. Техните проекти носят заглавията „Зеленина и вода” и „Спорт и здраве”.


Общо за територията на регионалната екоинспекция във Велико Търново са одобрени 17 общински и кметски проекта, шест училища и 10 детски градини.