Кметът Диана Овчарова: Ивайловград вече е добре позната туристическа дестинация

  • 04 август 2016, 08:15
  • Default profile Автор Божидар Събев
Medium diana ovcharova543

Diana_Ovcharova543

Диана Овчарова е завършила педагогика в Пловдивския университет, има и втора специалност „Дефектология“. Тя е била няколко години шеф на Бюрото по труда в родния си град, от 2000 г. до 2011 г. е секретар на общинската администрация. На изборите през октомври 2011 г. спечели кметската надпревара и пое управлението на община Ивайловград  за първи мандат, а през 2015 г. отново спечели местния вот и оттогава управлява общината за втори мандат.

-Г-жо Овчарова, Ивайловград се преобрази в последните години. Кои бяха най-големите предизвикателства досега?
Ивайловград се преобрази с реализирането на сериозни проекти, като всеки един от тях бе огромно предизвикателство за нас. Благодарение на екипа, с когото работя Ивайловград се превръща в едно райско кътче.

-Успя ли градът да се утвърди като туристическа дестинация?
Със сигурност Ивайловград вече е добре позната туристическа дестинация. Доказателство за това са спечелените награди в посока туризъм. Както е известно, община Ивайловград получи за вила „Армира” първа награда на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за най-атрактивен туристически обект за 2014 г. Реставрацията на вилата е най-добрият проект, изпълнен по Оперативна програма „Регионално развитие”.
Също така Общината получи за вила „Армира” и специалната награда на кампанията на в. „Стандарт” – „Чудесата на България”. Както и много други награди. Редица културни и спортни мероприятия приканват посетителите в Ивайловград.
През месец август Ивайловград ще бъде етапен град на 65 -тата Международна колоездачна обиколка на България, което ще привлече вниманието на още посетители. Ивайловград бе домакин и на Европейски дни на наследството за 2015 г.
На 3 септември предстои провеждане на петото издание на Традиционния фестивал на храни, поминък и занаяти „Кулинарното наследство на Тракия’’ с гости от страната и чужбина. Ивайловград очаква своите гости!

-Колко туристи седмично посещават града и региона? Има ли ръст на посещенията?
Туризмът бележи в момента висок ръст на посещаемост. Над 400 човека седмично минават през града и обектите ни. Хотелите в Ивайловград са винаги пълни, затова ако сте решили да дойдете тук задължително направете резервация. Ивайловград се задъхва по празниците от гости и туристи.
След реставрирането на античната римска вила „Армира” туристическият поток се е увеличил с пъти от преди 5 години. Върнатите автентични мрамори и мозайки от Националния исторически музей привличат със своята неповторимост и уникалност.

-Кои са приоритетните проекти, за които ще търсите финансиране?
Общината ще насочи усилията си към селския туризъм. Вече има къщи за гости в селата Мандрица и Плевун. Село Ламбух се превръща в туристическа дестинация. Едно от най-посещаваните места е яз. “Ивайловград”. Замисляме там да бъдат изградени атракциони и места за отдих, които успешно ще заместят съществувалите незаконни постройки.
Ще работим да превърнем защитената местност „Дупката“ над града в екопарк. Специално място ще се отдели за приключенски парк в клоните на дърветата за малки и големи.
Община Ивайловград ще създаде и собствена марка в туризма. Тя ще е част от транснационален туристически продукт, а това е възможно по проект по програма “Балкани Средиземноморие 2014-2020 г.”, където си партнираме с още 6 организации. В проекта Ивайловград е водещ партньор, а ще работи с гръцките Додони и Агия от Гърция, Лакатамия от Кипър, Струмица от Албания, както и Югозападен университет “Неофит Рилски” – Благоевград. Сред целите на разработката е създаване на общ регионален бранд, чрез който да се гарантира познаваемостта и устойчивото развитие на региона като туристическа дестинация.

- Успяхте да санирате два блока, като енергийната им ефективност беше подобрена със соларни панели. Какви са предимствата и лесно ли се постига нещо, което се прави за първи път?
За да достигнем до тук с екипа ми извървяхме труден път и минахме през множество процедури. Ивайловград заслужава модерна европейска визия и това е само началото, чака ни още много работа.
Предимствата за живеещите в тези блокове са големи. Безспорно сметките на домакинствата ще намалеят, а животът на апартаментите ще се удължи. Соларните панели ще осигуряват захранването на общите части на блоковете и собствениците на апартаменти вече няма да плащат такива разходи.
Освен по Националната програма Ивайловград е с най-много подадени заявления за саниране на сгради по Оперативна програма „Региони в растеж”. Това е от изключителна важност, защото никога Ивайловград не е имал директно финансиране от Европа. Ивайловград е директен бенифициент, включен в схемата за финансиране по процедурата за кандидатстване по приоритетна ос 2 на оперативната програма „Подкрепа за енергийна ефективност в опорни центрове в периферните райони”. Така, освен по Националната програма Ивайловград вече заяви проекти по ОПРР на стойност 4 846 877 лева, без ДДС за сградите на: Общински исторически музей, Дневен център за деца с увреждания, Общежитие училище, Административните сгради на общината, Районно управление Полиция,Пожарната служба, Гранична полиция и Районния съд. Одобрението за тях вече го имаме от Управляващия орган МРРБ. Заявени са още 8 жилищни блока и две жилищни сгради на социално слаби семейства в Ивайловград.

-Вила "Алмира " вече е туристически хит. Какво е бъдещето и потенциала на "Лютица" и другите туристически забележителности в региона?
След възстановяването на вила „Армира’’ сега усилията ни са съсредоточени върху крепостта „Лютица’’. Тя е изключително атрактивна, подходяща за любителите на преходи сред природата. От години мечтаем пътят до крепостта да бъде проходим. Той вече е изграден, което улеснява туристите. Смятам, че Лютица както и всички другите исторически забележителности в региона разполагат с огромен потенциал и ще привлекат още повече вниманието на туристите.
Последната новина от тази седмица е новооткритият печат на византийски генерал.

-Какви ще бъдат най-сериозните трудности през втория Ви мандат? Имате ли план как да ги преодолеете?
Трудностите се преодоляват единствено и само с много работа. Мисля, че това е формулата за успех. Добрата новина е, че започнах втория си мандат с абсолютно всички стратегически проекти, които една община трябва да има - общ устройствен план, план за развитие, интегриран план за градско възстановяване и развитие, и можем да бъдем посочени като изключително добър пример за далновидност и прозорливост. В това отношение сме подготвени за новия програмен период . Амбицирани сме и провеждаме сериозна политика, за да превърнем общината в европейско и модерно населено място. Развитието на земеделието и туризма са основен приоритет за повишаване икономическия статус на гражданите ни. За привличането на инвеститори трябва да имаме добра техническа инфраструктура, по което работим в момента. По проекта за интегрирано градско развитие и възстановяване сме заложили близо 67 млн. лв. за изработване на съвместни проекти и инициативи, за изграждане на производствена зона, за създаване на логистично предприятие. Предстои да влезе в сила нова наредба за привличане на инвеститори, което ще отключи нови възможности за развитие.