Кметът Икономов: Вече нямаме полезен ход за втори лифт!

  • 17 януари 2019, 14:36
  • Default profile Автор Владимир Симеонов
%d0%93%d0%b5%d0%be%d1%80%d0%b3%d0%b8 %d0%98%d0%ba%d0%be%d0%bd%d0%be%d0%bc%d0%be%d0%b2 2017 1

Община Банско след решението на петчленния състав на Върховния административен съд на практика няма полезен ход. Това решение бе предначертано, макар че за нас е разочароващо и неприятно. Това каза кметът на Банско Георги Икономов, след като съдът отхвърли промените в Плана за управление на Национален парк „Пирин”.

„10 години се борим по различни начини за построяването на втори кабинков лифт и на спортни съоръжения в ски зоната, а накрая съдът, който се базира на нормативната уредба, ни казва, че това не може да се случи по закон, тъй като не се разрешава ново строителство”, каза още градоначалникът. Той смята, че нищо няма да се промени нито с протести, нито с референдум, тъй като законът е категоричен – не се разрешава строителство. А България е правова държава.

 Според него правителството е на ход - да каже ще се развиват ли зимните спортове или не. „Ако ще се развиват зимните курорти, то трябва да се промени Законът за защитените територии, така че да бъде категорично в тази посока. Да се казва ясно и безапелационно - разрешава се строителство на нови спортни съоръжения. Да се промени Законът за горите, където трява да отпаднат тези разпоредби, които са ограничаващи - да сменяш начина на трайно ползване за писти, за стълбове на кабинка===

„Трябва да се промени r Законът за околната среда, където ясно да е написано, че Планове за управление на паркове – национални и природни, трябва да имат екологична оценка, ама да е категорично. Или пък да се запише, че не трябва да има. А не това да е въпрос на тълкуване от страна на съдилищата и всеки да си мисли, че е прав”, каза още Георги Икономов.

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за февруари на тема "Еко е, събираме разделно" ТУК!