Кметът Мелемов: Смолян се пълни с туристи през уикендите

  • 20 октомври 2018, 11:34
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium  d0 bc d0 b5 d0 bb d0 b5 d0 bc d0 be d0 b2  d0 ba d0 bc d0 b5 d1 82  d1 81 d0 b0 d0 b9 d1 82

През уикендите смолянските села се пълнят с туристи. Този факт показва, че туризмът е сферата, която дава най-много на общината. Пампорово има ръст всяка година от 8-9 % на туристите. Природата и климатът ни задължават да развиваме туризъм, а родопчани са гостоприемни хора. Това коментира кметът на община Смолян Николай Мелемов в интервю за marica.bg.

Според него една от причините да се развива туризмът все по-добре е, че пътищата се подобряват - и държавни, и общински. „С развитието изникват обаче нови предизвикателства. Сега ще продължим темата и с новия министър на регионалното развитие за направата на трета лента на места по главния път от Асеновград до Смолян, каквато трафикът показва, че вече е задължителна. Това, че се прави пътят Асеновград-Пловдив също е много важно за нас”, посочва кметът Мелемов.

„Частният бизнес създава хотели, ресторанти. Общината трябва да инвестира в атракции, за да може туристът като дойде да си осмисли времето. Щом има посещаемост, и то сериозна, значи има смисъл. Туристът има вече къде да иде и да осмисли плътно своя престой през уикенда в Смолян и общината”, казва кметът на Смолян.

„Догодина ще се отвори и пътят Рудозем-Ксанти, което също е ключово за региона и Смолян. Областният управител обяви поръчка за КПП и при добро стечение през 2019 г. този дългоочакван път ще бъде факт и това ще отвори нови възможности за целия регион. Когато Родопите са били отворени към Беломорието, винаги родопчани са били много добре. Тогава от Смолян пътят ще е час и 10 минути до морето”, съобщава Мелемов.

По думите му община Смолян се развива и се правят доста неща хората във времето. „Доста неща се направиха като започнем от санирането на жилищни сгради, нови спортни обекти, улици в града, саниране на училища и детски градини. Всичко това се вижда от хората и променя нашият град. Важно е да идеш на плуване, на кино, на театър и т.н. - всичко, което един нормален град предоставя, го има в нашия град, като винаги се опитваме да слагаме акцента на младите хора”, казва градоначалникът.  

Надлезите в областния град, които 40 години не са ремонтирани, сега напълно се обновяват. Ремонтират се пет улици -са все обекти, които променят и подобряват средата в града, допълва още кметът на Смолян.

Като основни проблеми кметът посочва паркирането и гробищните паркове – „трудни са за решаване, защото се иска площ и пространство за разширяване”. „В планински град за гробищен парк средствата, които се влагат, са много повече от тези в равнината, а ние не събираме за гробищата такса, тъй като хората са със скромни доходи. Факт е, че е много трудно. По селата сме купили пробивни машини да бурят скали за гробища”, коментира Мелемов.

„Обновяваме дворовете на две училища - Шесто и Седмо. Спортните площадки стават много по-функционални. Сградата на Природоматемаческата гимназия се санира и се прави голям фузкултурен салон. Влагаме инвестиции в училищата в селата Смилян, Търън. Нямаме детска градина и училище, което да не е санирано или да не се работи по него. Остава само в Смилян да направим спортна площадка”, посочва още кметът Мелемов.

Кметът на Смолян коментира и бедствията в района. „Всяка година има бедствено положение, независимо от какво естество. Факт е, че това са трудни моменти, но сме създали координация за бърза реакция, имаме добри доброволци, фирмите реагират веднага, бързо отстраняваме щети, стараем се. Бедствия ще има и за в бъдеще, нямаше ги толкова в миналото, но лошото е, че не могат да бъдат предвидени. От Община Смолян възложихме и изготвихме проект за почистване на коритото на р. Черна, тъй като законът бе променен, подарихме проекта на областната управа. Това са превантивните мерки, както и окастряне на дърветата по улиците.”, казва той. 

„Кметската длъжност е преди всичко отговорност, хората са дали своето доверие и то трябва да бъде оправдано. Всеки, който иска да ме види, бива приет. Това се опитвам да правя - да бъде отворена общината за хората, да има отношение към нашите съграждани и така трябва да бъде”, отчита кметът Мелемов.

„Да бъдем по-отговорни към общото, което е направено. Да го пазим и да работим заедно, за да направим още, да сме по-позитивни и градивни, защото реално има на какво да се радваме, какво да харесваме в града и с какво да се гордеем. Нека не забравяме какво оставяме на децата си и това да определя действията ни. Пожелавам си да направим още много за средата и качеството ни на живот, с общи усилия”, гласи пожеланието на кмета Мелемов в навечерието на празника на Смолян – 21 октомври.