Кметът Москов: Общините се задъхват, доходите им падат, трябва решение на проблема!

  • 30 август 2019, 18:28
  • Default profile Автор Владимир Симеонов
Medium %d0%92%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%b8%d0%bc%d0%b8%d1%80 %d0%9c%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%be%d0%b2 01

Над 15 години в България се дебатира въпроса част от данъците да остават в общинските хазни. Но засега реални действия няма. „Важно е да се говори по тази тема. Голям проблем за общините е, че доходите им падат, има декапитализация, която не е тайна за никой. Някои ни съветват да увеличаваме местните данъци, но съм категоричен, че това не бива да се прави с лека ръка. Трябва да се води много широк дебат с обществеността, с хората”, твърди кметът на община Гоце Делчев – Владимир Москов.

Подобно вдигане на местните налози може да се прави само в краен случай и при пълна обосновка пред гражданите. По-добрият вариант за решаването на проблема, според Москов, е да се преотстъпят част от данъците – 1-2% от данък общ доход да влизат в общинските бюджети, от ДДС – също някакъв малък процент. Необходимо е да се намери начин за преотстъпване на част от тези данъци на общините. За да имат те достатъчно пари да решават ежедневните проблеми на хората. Но това искане така и не намира разбиране в централната власт.

Москов е участвал в редица разговори с различни министри на финансите – записва се казаното в един протокол и после сякаш не е имало среща. „Ние настояваме за ясни правила, за диалог, но няма чуваемост по проблемите, които поставяме. Предлагали сме формули, по които да се разпределят въпросните средства, но нищо не е било прието. Би следвало по нашите конкретни предложения да се намерят решения. Не е чак толкова трудно. За да няма спекулации, че на едни общини се дава, а на други общини не се дава”, смята градоначалникът на Гоце Делчев.  

Става дума за пари, които не отиват нито при кмета, нито в общинския съвет. Това са средства, които са необходими общината да си върши работата, да решава проблемите на хората, свързани с образование, здравеопазване, инфраструктура, водопроводи, мръсен въздух, социална сфера, комуникации, канали, асфалтиране. Еждневни проблеми, за които са нужни средства. „Все още общините има какво да продаваме, от продажбата на общински имоти вкарваме пари да решаваме инфраструктурни проблеми. Сега по европейски проекти също получаваме финансиране, решават се проблеми, но не всичко може да се оправи с тези средства”, подчертава Владимир Москов.