Кметът на Банско: Награда за най-евтин курорт е антиреклама

  • 06 декември 2018, 13:32
  • Default profile Автор Владимир Симеонов
%d0%93%d0%b5%d0%be%d1%80%d0%b3%d0%b8 %d0%98%d0%ba%d0%be%d0%bd%d0%be%d0%bc%d0%be%d0%b2 11

Наградата за най-евтин курорт, която печели Банско в последните години, не е реклама, а антиреклама. Аз искам градът ни да е скъп курорт.  Предпочитам Банско да не е курорт за всякакви туристи от всякакви народности. Това твърди кметът на община Банско – Георги Икономов. Той смята, че не само цените трябва да са високи, но и услугата, която се предлага тук, да бъде на световно ниво. Това означава следното - туристът да не спи за 40 лева, защото, ако спиш за толково, то такава нощувка, условия и обслужване ще получиш. Като спиш за 140 лева, то обслужването ще е далеч по-различно и качествено

„По-високи цени в бранша ще вдигнат и заплатите на заетите в сектора. Защото няма как да даваш високи заплати, когато предлагаш ниски цени. Трябва да се тръгне отнякъде. Всеки иска високи заплати. Обаче да не се пипат цените. Туристическият бизнес се опита да въведе минимални прагове, но скочиха други браншови организации, казаха, че не е добре, даже и КЗК се намеси, че не било нормално да има минимални цени на нощувките”, казва още градоначалникът.

Той дава примери как е в други браншове -  има минимални цени на такситата, които се определят от общинските съвети, има минимални хонорари на нотариусите, които се определят на база материален интерес. Регулация има и на други места. „В туризма обаче няма да е достатъчно ефективно, защото туристическата услуга не е само нощувка. Може някой да даде висока нощувка на туристите, но в същото време да даде безплатни услуги като СПА, закуска и така нататък. Друг може да даде ниска нощувка, но като влезеш в този хотел и започнеш да си плащаш другите услуги на двойни цени, то е същото”, смята Георги Икономов.

Не е само един механизъм, който да урегулираш. Това е трудното на тази регулация в туризма. За кмета единственият вариант е да се разбере самият бизнес, представителите му да си стиснат ръцете, да направят цените високи и да оцелява този, който дава най-добрата услуга. Но дали ще го направят, това е друг въпрос. Ще има и друг плюс от повишаването на цените - в момента единственият кабинков лифт не може да поеме всички туристи, чака се с часове на опашки. Като се вдигнат цените, тогава постепенно ще се отсеят и туристите, те ще намалеят, в което няма нищо лошо. Не е нужно в Банско да има 15 000 туристи при положение, че не може да ги поеме ски зоната. „Нека да са 10 000 туристите, да са по-спокойни в ски зоната, но да плащат колкото за 15 000 туристи. При това положение някои от хотелите ще отпаднат, някои от ресторантите ще отпаднат, защото няма да предлагат качествена услуга”, допълва кметът на Банско.

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за февруари на тема "Еко е, събираме разделно" ТУК!