Кметът на Белоградчик: Туризмът е бъдещето на общината

  • 07 юли 2014, 14:53
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 53bab2d45f4cf

Порталът на българските общини Kmeta.bg даде старт на петото издание на конкурса "Кмет на месеца", а през юли избрахме темата "Туризъм".


Номинирахме кмета на Белоградчик Борис Николов заради усилията му общината да се превърне в протегателен туристически център.


Традиционно екипът на Kmeta.bg търси за коментар номинираните градоначалници, за да разкажат повече за дейността си.


В града на скалите всяка година отварят врати нови къщи за гости, признава кметът на Белоградчик.


- Г-н Николов, номиниран сте в конкурса "Кмет на месеца" на община, която развива туризъм. Това изненадва ли ви?


- Не, много естествено е за мен. Защото Белоградчик отдавна е известен като туристически град, но туризмът все още не е основно занимание на хората, които живеят в него. Затова във всяка стратегия за развитие на града и общината на първо място поставяме превръщането на туризма в основен поминък. Аз съм убеден, че това е бъдещето на град, в който природата е създала такива уникални скали, имаме и историческа крепост, и красива пещера.


- Това означава ли, че туризмът все още не е настоящето на града?


- Да. Всичко започна преди 15-20 години. Тогава хората разбраха, че градът има бъдеще само като туристически, а не като промишлен или селски район. Тогава започна изграждане на къщи за гости, на хотели, обучение за обслужване на съвременно ниво. В това пренастройване свое място има и общината.


- Колко легла има в града в момента? А заведения за хранене?


- Малко над 600 са леглата, които се намират в луксозния хотел "Скалите" и в други по-малки хотелчета и къщи за гости. Броят на по-малките е над 30. Всяка година отварят врати нови къщи, ханове, мотели. Повечето от тях имат и собствени ресторанти. С годините хората се научиха да разнообразяват предлагането.


Снабдени са с велосипеди за планинско колоездене, с микробуси за екскурзии до други забележителности в района, с конна база за любителите на ездата и т.н. Всички, които превърнаха туризма в поминък, разбират, че само с хубавата гледка към скалите и старата ни крепост туризъм не се прави.


- Каква е заетостта на легловата база?


- Запълва се по време на дългите почивни дни. Все повече хора - най-вече от столицата, прекарват по 3-4 дни сред природата. През останалите дни не е така.


- Каква е целта на общината, какъв поток от туристи да привлича годишно?


- Целта ни е над 100 000. Тази цифра е надмината преди 3-4 години, когато Белоградчик влезе в една световна класация за новите 7 чудеса на природата. Но оттогава - не. През миналата година отбелязахме 12% ръст на посещенията. Те не могат да бъдат измерени точно, тъй като ние отчитаме броя на хората по броя на продадените билети за разглеждане на историческата крепост Калето и пещерата "Магура". Но много хора идват в града, разглеждат скалите, престояват за някой и друг час и си тръгват.


- Какво прави общината, за да се превръща туризма в поминък?


- През последните години половината от проектите, за които си спечелихме европейско финансиране, са свързани с туризма. В момента довършваме изпълнението на най-големия ни проект "Съхранение на културно-историческото наследство и разнообразяване на туристическото предлагане", финансиран с 2,9 млн. лв. от оперативната програма "Регионално развитие". С него възстановихме стените на историческата крепост, изградихме до нея посетителски център.


В момента обновяваме три улици, които водят към крепостта. Предстои доставката и пускането на туристическо влакче, което ще вози туристите от центъра до крепостта. Изпълнихме и друг проект, свързан с развитието на туризма - "Подобряване на туристическата инфраструктура с цел развитие на интегриран селски туризъм". Но и други проекти, които изпълняваме, също са свързани със създаването на условия за развитие на туризма.


Например създаването на модерна спортна база, което става в момента, реконструкция и основен ремонт на улици. Дори и последният проект, който изпълняваме със средства от правителствената програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите", също е свързан с туризма. Той предвижда доставката и монтажа на пречиствателно съоръжение за питейната вода. Не беше приятно, когато в хотелите на туристите се предлагаше мътна вода.


- Какви средства отделя общината за туризма?


- Не големи, защото финансово сме зле. Но участваме във всички значими туристически изложения и борси - "Ваканция-Спа-Експо", "Зелени дни" - София, "Уикенд туризъм и фестивал на туристическите забавления и атракции" в Русе. Приветстваме и приемаме радушно всеки туроператор, който включи Белоградчик в своите маршрути.


- Кое е последното ви усилие за популяризиране на града?


- Подготвяме споразумение с кметството на румънския град Калафат. Искаме да поканим съседите на уикенд туризъм. Все пак разстоянието между двата града е само 60 км. А румънците не са и чували за Белоградчик. Когато открият новия граничен пункт със Сърбия, ще направим същото и с близките градове на тази страна, до които разстоянието е не повече от 30 км.


- Успех в гласуването за вас!