Кметът на Царево: Фалшива новина е, че на "Силистар" ще се строи

  • 25 август 2018, 12:10
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d0%bb%d0%b0%d0%bf%d1%87%d0%b5%d0%b2

Това, че на плажа "Силистар" ще се строи е фалшива новина. Тези твърдения са политическа заигравка от страна на опозицията. Това заяви кметът на Царево Георги Лапчев на извънреден брифинг днес. 

Премиерът Бойко Борисов възложи на Лапчев да не изпълнява вчерашното решение на Общинския съвет да започне процедура за строителство на 22 декара в Силистар до пълното убеждаване на обществеността в правотата на това решение.

Според кмета целта е да се обособи общински път, който да осигури безпрепятствен достъп до плажа. "Това е много важно, тъй като чрез него се преодолява ограниченият през последните години достъп за туристите до плажа "Силистар" от предишния собственик на имота. Съществуващият достъп до плажа представлява горски път, неотразен в кадастралната карта, преминаващ през частен имот", обясни Лапчев, цитиран от "24 часа".

По думите на градоначалника, ако собствениците на имота предявят инвестиционни намерения, има процедура, при която Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите ще се произнесе допустими ли са те. Към момента в Община Царево не са постъпвали инвестиционни намерения за строителство на частния терен.

На отбивката за плажа "Силистар", където се проведе пресконференцията, пристигнаха екозащитници, които категорично се обявиха срещу решението на общинските съветници. Те смятат, че това е първа стъпка към застрояването на един от малкото диви плажове в страната.

Кметът на Царево информира, че след седмица в Царево ще се проведе кръгла маса, на която ще бъдат поканени всички заинтересовани страни по казуса "Силистар"       

„Тук сме в поредната шизофренична ситуация, в която е включен министър-председателят и  кмет на ГЕРБ. Не може председателят на ГЕРБ да звъни на кмет на ГЕРБ  и да го кара да не изпълнява решение на общински съветници на ГЕРБ…”, коментира депутата от БСП Николай Тишев.

Общинските съветници на БСП в Царево са гласували против строежа в защитената територия, съобщиха от партията.

Екоминистерството започна проверка има ли извършено нарушение. Резултатът се очаква в средата на следващата седмица.