Кметът на Царево: НП "Българско Черноморие" е много популистко решение

  • 30 юни 2014, 03:57
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a4a0a0884ec

Кметът на Царево Георги Лапчев е категоричен, че идеята за Национален парк "Българско Черноморие" е много популистко и крайно грешно решение. По думите му причините община Царево да е против обособяването му са много. Една от тях е страхът на хората от нови рестрикции.


- Г-н Лапчев, след редица провалени обществени обсъждания, сякаш идеята за Национален парк "Българско Черноморие" остана "на тъмно". Община Царево обаче категорично се обяви против тази идея. Най-точно формулирано, какви са доводите за това?


- Аргументите са хиляди, но ако трябва да концентрирам отговора в едно или две изречения - първо е страха на хората от това, че отново някой ще ги излъже. Когато има обществено обсъждане, както за общия устройствен план, за плановете за управление на парка и за куп други теми, касаещи природозащита и територията обхващаща община Царево, засягаща жителите й, би трябвало диалогът да се проведе на кръгла маса в общината.


На какви ли не други места виждаме дебат по тази тема, но не и в Царево, където трябва да се подходи най-деликатно.


Първо, защото е най-югоизточната част на Европейския съюз, най-болната точка по отношение на природозащита и още по-важното е, че Царево е най-морската община на държавата. Почти 20% от морската граница в държавата е Царево, 90% от жителите на общината живеят по морето и то в диапазона, обхващащ точно това предложение за национален парк "Българско Черноморие".


90% от жителите живеят в зона А и когато коментираме нов забранителен режим, нови рестрикции, нова шапка, с която хората да се съобразяват - разбира се, че ще има недоволство и много въпроси. Към кого да се обърнат - към администрацията.


Аз твърдо вярвам, че без да има широк дебат по въпроса, той не трябва да се предлага изобщо. Трябва да се обясни каква е целта на това, защото и самите вносители на документа споменаха, че парка обхваща защитени територии, защитени местности, резервати и природни паркове. Половината от територията е защитена, какво защитаваме още на това Черноморие? Да не говорим че Национален парк, като статут на парка не е предвиден, а национален и има много по-големи рестрикции.


Строителство по морето се превърна в обидна дума, едва ли не това е нещо ужасно, което се случва. Строителство е на пътища, на детски градини, всичко е строителство. Така или иначе тези градове и села трябва да се разрастват. Имаме планове и програми, по които да работим. И в един момент някой да каже "ние ще наложим забрани" - това вече са още и още рестрикции.


Категорично заявявам, че няма кмет на юг от Бургас, който да иска да си унищожи природата. Местните хора не желаят да се случи. Единственото ни желание е, когато има разширяване на зони, които са организирани територии, да стават по закона с много обществен фокус, за да може да не допуснем грешката на севера. Защото там в момента кипи невероятен живот, но всички го определят като грешка.


Е, след като казват, че е грешка, значи и ние не трябва да я повтаряме, а трябва да извадим от дефекта - ефект. И точно затова категорично си заставам зад позицията, която винаги съм защитавал, а именно, че никой не желае да си унищожи природата. За мен Национален парк "Българско Черноморие" е много популистко и много крайно като решение и не знам кой ще бъде този министър, който ще си сложи подписа на тази заповед, която завършва с текст, че по проекта отговаря Комитет по горите.


Аз съм лесовод по професия, и кагато бях студент първа година, това са повече от 10 години, тогава бях чувал, че някога горите се управлявали от Комитет по горите. Не може през 2014 година администрация от екип с професори и доценти да пишат документ, посочвайки администрация, която от 10 години не съществува. Изписани са един куп закони, които отдавна са отменени.


Този документ е съставен на принципа копи-пейст. От 250 страници става ясно, че това е някакъв фарс. Да не говорим, че генералната цел "да защитим природата" е наистина популистко и тази природа кой я защитава? Най-засегнатите страни трябва да могат да кажат мнението си и трябва това население от 1 млн. души да бъде чуто и да бъде смачкано.


Затова аз заявих категоричната си позиция и съм убеден, че това е позицията на цялата община Царево, а именно, че сме против да има такъв Национален парк. Не защото сме против тези паркове, напротив, просто това не е начинът, по който да се гради.


- Ако се предложи друг вариант на идеята за такъв национален парк, Вие склонни ли сте да дадете подкрепата си?


- Пресилено е да се създават допълнителни защитени територии. Но ако има качествено предложение, би могло поне да се обсъди - има ли нужда от тази идея. Това, което се предложи в момента е да се отцепи 2-километровата зона от българското Черноморие и да бъде превърната в защитена територия. Малко е пресилено. Аз бих казал - защо ще защитим Българското Черноморие, че нима останалата част от държавата не е по-важна? Нека защитим цялата държава и да кажем Национален парк България! С какво планини, които сега не са защитени, са по-маловажни от това, което се случва по морето? За мен са еднакво ценни.


- Управлението на Националните паркове у нас обикновено се съпътстват от редица скандали - за пример може да послужи НП "Пирин". Смятате ли, че подобно нещо ще стане и с НП "Българско Черноморие"?


- В цял свят националните паркове се използват в помощ на населението, което живее в тях. Като че ли при нас е точно обратното. Ако ще правим защитени територии и искаме да покажем, че сме много защитени - да защитим цялата страна. Като държава, която е на второ място в ЕС по защитени територии, отдавна сме си изпълнили квотата да защитаваме и да поставяме режими. В края на краищата, една Германия, която е лидер в ЕС, няма толкова защитени територии, колкото имаме ние. Когато се поставят такива режими, автоматично отиваме в посоката те да не бъдат спазени.


- В разгара на летния сезон какви са очакванията на община Царево за посещаемостта - колко туристи очаквате да изберат именно Царево за своята почивка?


- Малко трудно тръгва сезона тази година. Като че ли това, което се случи във Варна изплаши хората, слава Богу при нас нямаше проблеми. Имаше известна превенция, бяхме притеснени и почистихме дерета и дървета. За щастие при нас нямаше толкова дъждове и нищо не се случи.


Подготвени сме за сезона и има много изненади за туристите в Община Царево. Единственият паметник на риби е направен при нас, който е копие на пасаж от естествената му среда. В Ахтопол имаме новости, а до месец ще поставим 25-метров пилон на самата граница на село Резово и ще развеем българския флаг, който ще бъде огромен. Приготвили сме и интересни събития, които ще се случат в общината. Чакаме туристите!


- Стана ясно, че Царево ще има уникален фар. Кога той ще посреща гостите на града?


- Съвсем скоро ще го открием официално. Ще се вижда и през нощта. Това е единствения фигурален фар в света. Лично аз си направих труда да проверя във всякакви търсачки в интернет и друг такъв фар - няма. Всеки следващ ще бъде като този в Царево.


Заради фара, цялата вълноломна стена я превърнахме в осветена пешеходна алея, има пейки и стана едно много романтично място. Този фар на общината струва 0 лева, защото скулптурата е подарък за жителите на общината и не струва нищо на местната власт. Напротив - тя има само приходи от усмивките и приятната изненада на хората, които я посещават. На вълноломната стена се качват жители на Царево, които никога досега не са ходили там. Те просто искат да видят огромната дама, тракийка.


- Ситуацията около КТБ по някакъв начин влияе ли на финансовото състояние на общината, тъй като много местни администрации изпитват затруднения в тази връзка?


- Този проблем не влияе на нашата община, нямаме сметка там. Наши контаргенти имат, заради което в момента сме спрели плащанията и получаваме постоянно писма, че имат банкови сметки на друго място, но това е нещо временно. Наши длъжници имат сметки в КТБ, заради което не могат да си плащат на общината, но те са много малко. Ако трябва да обобщя - община Царево не страда осезаемо от това. Косвено - да, но да кажем, че можем да преглътнем тази малка бучка.