Кметът на Царево: Строителните дейности край "Арапя" са законни

  • 25 януари 2019, 08:48
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d0%bb%d0%b0%d0%bf%d1%87%d0%b5%d0%b2

Общо 13 вили ще бъдат изградени на брега край къмпинг „Арапя”. Това каза кметът на Царево Георги Лапчев пред Нова телевизия. Той увери, че всички строителни дейности там са законни. Първото разрешително на инвеститора било издадено през 2007 г.

„Първоначално заложените параметри са огромни. Тук е трябвало да има огромен билдинг с площ 20 000 кв. м. Сега обектът ще бъде четири пъти по-малък. Това е договорено след дълги разговори с инвеститора”, коментира кметът Лапчев.

Той бе категоричен, че няма намерение да се обяснява и оправдава за това, че спазва закона, допускайки строителството на „Арапя”. И допълни, че вече е сезирал прокуратурата, за да извърши и тя проверка.

„Когато е спазено цялото законодателство в България и ЕС, да не издам разрешение, означава да превиша правата си”, коментира Лапчев.

Той призова за скорошно приемане на общ устройствен план на общината. Към момента такъв липсвал заради жалби от природозащитници.

Междувременно кметът на Созопол Панайот Рейзи обяви, че инвеститорът, който трябваше да построи ресторант, магазини и паркинг на брега при къмпинг „Градина”, се отказва от проекта. Новината идва непосредствено преди началото на проверката, която ще извърши по Южното Черноморие началникът на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) Иван Несторов по нареждане на премиера Бойко Борисов.

За строежите се разбра в последните дни. Освен до къмпинг „Градина”, такива дейности текат и на Шофьорския плаж в местността "Алепу", станал известен като плажът от последната сцена на филма „Оркестър без име”, както и край къмпинг „Арапя“, припомня Нова тв.