Кметът на Девня посрещна с четническа униформа руските войски

  • 03 март 2019, 18:34
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
Medium 3 %d0%b4%d0%b5%d0%b2%d0%bd%d1%8f

За поредна година с военноисторическа възстановка Девня отбеляза националния празник. Зрелищният спектакъл на площада в квартал „Девня 1“ бе реализиран от актьори на Национално дружество „Традиция“ – Регионален клуб „46-и пехотен Добрички полк“. Те пресъздадоха по автентичен начин посрещането на руските войски в някогашното село Девне, което преди 141 години е било едно от най-големите селища в състава на Провадийската околия.

Освободителните войски бяха посрещнати с хляб и сол, а за възстановката кметът Свилен Шитов бе пременен в четническа униформа. След като лично приветства освободителите, Шитов поздрави и всички присъстващи девненци с думите: „Уважаеми съграждани,

Честит рожден ден на българската свобода! Честит Национален празник!

Трети март – денят, който ни сплотява и пречиства! Денят на една осъществена мечта, започнала от Паисиевата „История“ и стигнала до Априлската епопея, Руско-турската освободителна война и Санстефанския мирен договор.

Денят на нашите отечствени апостоли, които не преклониха главица и жертваха живота и младините си в името на свободна България!

Денят на всички онези руски, беларуски, украински, румънски, естонски и финландски войници, офицери и подофицери, които проляха кръвта си, за да освободят Родината ни от 5-вековно робство!

Денят на Третата българска държава, която днес върви по своя европейски път.

Трети март е и празникът, който ни зарежда с порива за дълг и патриотизъм, водили смело нашия народ в борбите за национално освобождение и обединение. Това ни задължава да бъдем упорити в отстояване на националния идеал днес и в бъдеще, както и в общата ни воля за свобода и единение!

Вечна слава и дълбок поклон към всички безсмъртни и велики герои, осеяли с кости родната земя, за да бъдем свободни днес!“

Празникът продължи с общоградско веселие под съпровода на Духовия оркестър на Добрич.