Кметът на Добрич вписа доц. Ташо Ташев в Почетната книга на града

  • 22 февруари 2016, 09:30
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 57786714 e10a e342

Кметът Йордан Йорданов връчи удостоверението за вписване в Почетната книга на доц. Ташо Ташев за цялостен принос в областта на здравеопазването. Церемонията се проведе в малката заседателна зала на общината. Доц. Ташев получава високото отличие за високия му професионализъм, цялостен принос за развитие на здравеопазването в град Добрич, обществена ангажираност и по повод 80-годишния му юбилей.


Доц. Ташев е завършил Мъжката гимназия в Добрич и висше медицинско образование в София през декември 1959 г. От 1 февруари 1960 г. до октомври 1963 г. е ординатор във вътрешно отделение, а от 1 ноември 1963 г. е завеждащ на новооткритото отделение за бърза медицинска помощ към Окръжната болница в Добрич.


От 1 януари 1969 г. до 1 юни 1976 г. е заместник-главен лекар по лечебната част на болницата. Тогава разкрива и оглавява II вътрешно отделение, а по-късно - Клиника по бъбречни, белодробни и ендокринни болести и за лечение на остри отравяния и алергии към добричкия Медицински филиал на Висш медицински институт във Варна (ВМИ).


Доц. Ташев е завеждащ клиниката и отделението до март 1999 г. През този период е изпълнявал и длъжността медицински директор на болницата. Придобива специалност по вътрешни болести, нефрология и клинична токсикология. През 1988 г. защитава дисертация за кандидат на медицинските науки на тема: „Остри отравяния с фосфороорганични пестициди".


През 1991 г. Ташев е избран за доцент по вътрешни болести от академичния съвет на ВМИ във Варна. Завежда Катедрата по вътрешни болести в медицинския филиал на института във Варна до закриването му. От 1996 г. е консултант в Клиниката по остри отравяния и интензивна терапия към Военно-морската болница във Варна. Чете лекции по токсикология във ВМИ. Бил е лектор и в Колежа за медицински сестри в Добрич.


От 1974 г. е член на Консултативния съвет по клинична токсикология към Министерството на здравеопазването. Има над 100 научни съобщения и публикации в областта на бъбречните, белодробните и ендокринните заболявания и острите отравяния. Съавтор е и на 2 монографии на токсикологична тематика. Организирал е 4 републикански конференции по токсикология в Добрич и една съвместна с Военно-морската болница във Варна, 2 симпозиума за усложненията на диабета и една конференция по нефрология и урология.


Някои от тези научни форуми са с международно участие. Бил е секретар на организационния комитет на проведения с голям успех конгрес по вътрешни болести в Добрич през 1988 г. Наред с известни водещи специалисти у нас, от 1977 г. насам е привличан за лектор в курса за обучение на лекари специалисти по бъбречни болести към Катедрата по нефрология при Медицинския университет във Варна. 


Още новини от Добрич и региона четете ТУК.


Гласувайте в конкурса "Кмет на месеца ТУК.