Кметът на Габрово: Не заселвам роми - нямам нито желание, нито правомощия

  • 12 април 2019, 07:53
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium tanq hristova square

Не заселвам роми, нито имам желание, нито правомощия за подобен акт. Проблемът с ромите не е само на Габрово, а на цялата държава. Има 4-5 месеца до местните избори. Призовавам гражданите да не се заиграват с етническия мир, защото границата е много тънка и опасна. Това каза кметът на Габрово на извънреден брифинг току-що  заради напрежението в града след нападението в местен магазин в неделя.

„Призивът ми към всички габровци е да проявим здрав разум и спокойствие. С гняв, насилие и безредици няма да постигнем нищо добро за града ни – само разруха и беззаконност. Така няма да разсеем справедливия гняв, че някой има право да не спазва законите”, каза още кметът Христова.

Тя посочи, че  още миналата година са съборени къщи на самонастанили се семейства и е закрито сегрегирало се училище в Габрово.

„Наредих спешни мерки за опазване на реда в града. Предприели сме мерки. Продължава събарянето на общински сгради, които могат да бъдат използвани за самонастаняване. Правят се проверки по адресна регистрация. Предлагам иницииране на законодателна промяна, която да даде възможност за налагане на административно наказание – полагане на наказателен труд вместо глоба”, каза кметът на Габрово.  

„В централната градска част на Габрово хората се бяха разделили на три лъча. По време на шествията се обособиха групи от млади граждани на възраст между 21-25 г., които към 21 часа снощи хвърляха камъни, бомбички, имаха маски на лицата си. Бяха задържани 4 лица, срещу три от тях ще бъдат образувани досъдебни производства. Едно лице е задържано без лични документи. Задържани са и лица за пожар на покривна конструкция. Имаме един леко пострадал служител, оказана му е медицинска помощ”, каза Христо Терзийски, директор на ГД „Национална полиция”.

„Полиция и жандармерия не са в Габрово, за да пазят една част от обществото от друга, а да пазят обществения ред и ще стоя тук, колкото е нужно. Не може да се позволява да се руши, без значение кой го прави и и сме взели мерки във всички посоки”, каза вицепремиерът Томислав Дончев.

„Трябва да се възстанови реда в Габрово, но е илюзия, че после тук ще продължим постарому. Гневът на хората е справедлив. Те са гневни от усещането, че някои групи в обществото имат повече права от други, от несправедливо плащане на социални помощи. Родителите на дете, което не ходи на училище, няма да получават детски помощи. Ще работим и за събираемостта на глобите. Всеки има право да протестира, но призовавам да се случва без да има заплаха за живота и здравето на хората”, посочи още Дончев.