Кметът на Габрово организира багерите след безредиците

  • 11 април 2019, 13:42
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium tanya hristova pozicicia 1

Кметът на Габрово Таня Христова разпореди незабавно да бъдат съборени общински сгради, предвидени за премахване, в които съществува опасност от самонастаняване.

Реакцията на кмета е провокирана от инцидента в неделя вечер, когато трима мъже от ромски произход, с агресивно поведение, влизат в централен габровски супермаркет и пребиват служител. Биячите първо са били арестувани, после пуснати, а след обществения натиск те отново са арестувани. Това доведе до организирането на масов протест, след които се стигна и до безредици. Днес Габрово почерня от полиция, а вицепремиерът Томислав Дончев бе изпратен на място.

От Община Габрово поискаха масови полицейски проверки след случая, а кметът Таня Христова заяви, че е отвратена съм от нападението над служител в търговски обект на 7 април в Габрово. С ограничените правомощия, които законът ми е дал, поисках безкомпромисност по отношение на всички, които си позволяват да нарушават обществения ред в града.

Със заповедта на кмета на Габрово от днес е разпредено незабавно да бъдат премахнати общински сгради в града, за които съществуват съмнения същите да бъдат ползвани за самонастаняване или като обекти, върху които да бъде насочено обществено недоволство. Въпросните сгради не се запазват по градоустройствен план и/или са определени за саморушащи се.

Мерките се предприемат за опазване на обществения ред и мир, с които се цели избягване на конфликти и напрежение сред местното население, се казва още в заповедта.

Още по темата може да видите ТУК.