Кметът на Габрово: Оставката е "в джоба ми"

  • 13 април 2019, 09:57
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium tanya hristova pozicicia 1

Готова съм да подам оставка, ако се наложи. Оставката е в моя джоб от първия ден, в който има решение за избора ми на кмет. Това каза тази сунтрин кметът на Габрово Таня Христова в ефира на Нова телевизия.

Тя подчерта, че в Габрово няма ромско гето, махала или училище. В петък Общинският съвет е приел декларация по отношение на възникналия протест. "Вчера по време на извънредната сесия на Общинския съвет се реши единодушно и се изготви обръщение към гражданите, с което категорично заяви, че внушенията и манипулациите за това, че в Габрово целенасочено и организирано се внасят или привлича роми е невярно твърдение. Категорично се заявява, че в Габрово няма ромски гета, махала, нито ромско училище. /.../ В Габрово няма концентрирано присъствие на роми. Хора, които живеят незаконно - нямам такава информация", каза тя.

Христова уточни, че едно от изискванията, за да получиш общинско жилище в града, е да си живял е него поне 10 години. Тя беше категорична, че в Габрово няма настанени лица в незаконни жилища и няма незаконни постройки. "В момента продължава мероприятие, започнало в предишни години, за събаряне на незаконни сгради", обясни Христова.

„Най-важното, което трябва да направим сега, е да върнем реда и спокойствието в Габрово”, заяви кметът. По време на протеста в петък вечерта са установени седем лица с боксове и метални палки. Това каза директорът на Жандармерията Красимир Добрев в ефира на „Събуди се”. Съставени са им актове и са освободени.

До напрежение на третия пореден протест на гражданите на Габрово не се стигна. „В петък вечерта нямаше никакво напрежение. На площад „Възраждане” бяха изградени символични КПП-та за проверка на лица със съмнителни багажи. След като се събраха гражданите за протест, след около 40 минути тръгнаха на мирно шествие през града”, обясни още той.

По късно днес се очакват да се състоят най-масовите протести в Габрово. За тях ще пристигнат хора и от други градове на страната. Полицията също ще се подсили, за да не се стигне до инциденти и сблъсъци.

Защо се стигна до бунта и повече по темата четете ТУК.