Кметът на Калофер: Очакваме хора от цяла България за Деня на Ботев

  • 01 юни 2015, 14:04
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52cdacd20b3db

Кметът на Калофер, Румен Стоянов сподели пред Kmeta.bg, че честванията за Деня на Христо Ботев и деня на загиналите за Освобождението на България започват още от тази вечер. В 21 часа ще се състои тържествена заря-проверка. Отбелязването на Деня на Ботев ще продължи утре сутринта с парадно шествие на знамето на Ботевата чета, което всяка година се изнася в този ден от Националния музей „Христо Ботев”.


В 11:30 часа ще се състои митинг пред мемориалния комплекс, това ще бъде последвано от слово в чест на поета-революционер.  По-късно ще бъдат поставени цветя и венци пред паметника на героя. Точно в 12 часа ще бъде отдадена почит на Христо Ботев и всички загинали за свободата и независимостта на България с минута мълчание, съпроводена от вой на сирени.


 В честванията тази година ще се включат много млади хора, не само от Калофер и областта, но и от други градове от страната. В града вече е пристигнала група от Северна България, които са покорили връх Ботев. „Сигурен съм, че ще има хора отвсякъде на този ден”, заяви г-н Румен Стоянов.Според кмета на града, младите хора трябва да наследят най-вече патриотизма на Ботев, да бъдат непримирими, както той е бил навремето. Не всеки може да бъде поет като него, но може да бъде истински родолюбец. „Ботев лично за мен е икона и личен пример,  той сякаш и в този момент е с нас!”, отбеляза в изказването си кмета на Калофер.  


За финал по случай празника на детето, г-н Румен Стоянов пожела на българските деца на първо място да бъдат много здрави  и да изживеят едно безгрижно детство.  Да бъдат отговорни, към себе си, към близките си и не на последно място, да бъдат отговорни и към родината, никога да не забравят, че са българчета и да се гордеят с този факт.