Кметът на Ловеч се впечатли от моста на занаятите в Бурса

  • 25 септември 2019, 11:02
  • Default profile Автор Жанина Илиева
Medium %d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%87 9

Кметът на Ловеч Корнелия Маринова подписа споразумание за сътрудничество с кмета на Османгази (Бурса) Мустафа Дюндар по време на приятелска визита в Турция в периода 20 - 21 септември 2019 г.

В Община Османгази се намира известният исторически мост Ирганда, той е един от четирите търговски моста в света. В Ловеч пък, както е известно, е Покритият мост над Осъм. Тази прилика породи идеята за побратимяване между двата града.

Кметът на Ловеч имаше възможност да разгледа моста Ирганда, както и още музея „Гурабахане“, болницата „Лаклакан“ и музея „Панорама 1326“ - музей на Бурса. Посетиха също и хълм с един вековен чинар, атракцията на Бурса, защото дървото е на 625 години.

След като се запознах с тукашния мост, виждам, че има място за сътрудничество и приятелство между Ирганда и майсторите на моста над Осъм, допълни Маринова.

Българският гост и придружаващата го делегация получиха подробна информация за историята на моста. Корнелия Маринова посети магазините, в които ръчно се изработват художествени предмети. Нашият град не беше непознат на местните майстори, те знаеха за Покрития мост в Ловеч, установиха ловчалии.

Два моста много си приличат, заяви Корнелия Маринова. Единствената разлика между моста Ирганда и Покрития мост е, че ловешкият е покрит, а тамошният е с подредени ателиета от двете страни на моста. Традиционните занаяти се поддържат в работилниците и на двата моста. Мисля, че след една организация художниците от двата моста могат успешно да си гостуват, допълни Маринова.

На срещата с кмета Мустафа Дюндар се роди идеята да се изпрати покана до всички градове с подобни търговски мостове за побратимяване и да се обяви една общност „Мостове - символи на побратимяване“.

„Вярвам, че тази идея ще донесе както икономически, така културни ползи за двете общини. Община Османгази и Община Ловеч се побратимиха, ние ще поканим още  Флоренция и Венеция, които имат подобни търговски мостове. Те ще получат покани да се присъединят към нашето братството“, обяви  Мустафа Дюндар.

Корнелия Маринова посети и „Лаклакан“, първата ветеринарна болница в света с приют за четириногите, която заема площ 114 дка. Маринова отправи покана към екипа да посети Ловеч и по-специално зоопарка в града, който е втори по големина в България.