Кметът на Ловеч заедно с ученици на Световния ден на водата

  • 22 март 2019, 18:05
  • Default profile Автор Жанина Илиева
Medium vodata

Кметът на Община Ловеч  Корнелия Маринова се включи в събитие на учениците на  ПЕГ „Екзарх Йосиф Първи“, които отбелязаха Световния ден на водата – 22 март.  Това стана пред училищната сграда със специална програма и послания. Идеята е на десетокласничките Веселина Моева и Климентина Ютерова, членове на Ученическия съвет. Те се обърнаха към своите съученици да подкрепят инициативата на 16-годишната шведка Грета Тунберг. Така се даде ловешки старт на световното движение, което иска незабавни действия от световните лидери срещу промените в климата, които застрашават живота на планетата.

В деня на водата кметът Корнелия Маринова съобщи новината, че още по-чиста вода ще пият децата на Ловеч, след като на всички кранове в детските градини и ясли в общината бъдат монтирани специални филтри.  Монтажът ще стане в периода от 31 март до 5 април. Инициативата е на „Ротари клуб“ със съдействието на Община Ловеч.

Всеки един ученик получи от организаторите специално послание по повода.

Водещите на тържеството припомниха, че Световният ден на водата се отбелязва официално от 1993 г., като ежегодно се организират прояви в цял свят, посветени на водата. Те изразиха гореща подкрепа на инициативата на Грета Тунберг „Петъци за бъдещето“, която има специален хаштаг #FridaysFor Future.

Събитието приключи с изпълнения на  ученическия брас бенд „Езиковци“, изви се  народно хоро, на което се хвана и кметът Корнелия Маринова.