Кметът на Перник: Държавата се нуждае от бързи и спешни мерки

  • 27 юни 2014, 11:27
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a5a39473e75

- Г-жо Янакиева, като човек с опит, смятате ли, че държавата реагира адекватно на случващото се във Варна?


- За съжаление не само във Варна, но и в Добрич и Димитровград се случват подобни неща и природата ни показва, че е по-силна от нас. Аз изпратих колеги, които бяха на място и споделиха някои от нещата, които са пропуснати.


По тяхно мнение, аз категорично се доверявам на професионализма им, Гражданска защита не се е намесила навреме.


Във Варна, например, районът е бил срутен, осветлението е било спряно, не са могли да реагират своевременно, а може би, някои от тях са могли да спасят и да не стига до този фатален край. Що се касае до това, чрез вас медиите, ние видяхме и разбрахме, че от години не е решен проблемът с незаконното строителство, който принципно е проблем за всяка една община.


Държавната политика в последните 25 години по отношение на ромското население беше такава, че да се правят компромиси към тези хора, да не се съобразяват с разпоредбите на закона и в резултат на това 25 години по-късно природата си каза думата. Тя е по-силна от човека или човешкото неглижиране на дадени проблеми.


Що се отнася до реакцията на държавата и на общината, в момента на станалото вече, аз не бих си позволила да правя коментар, защото това вероятно можеше да не се случи, ако своевременно другите неща и предпоставките за тези трагедии са били обременени.


Включиха се 200 доброволци от Перник, изпратих екип от експерти, за да окажат експертна помощ, както във Варна, така и в Добрич, защото ние перничани имаме още пресен спомен от тежката ситуация, в която се намирахме през 2012 г. по време на земетресението. Може би тогава още не беше събудено чувството на солидарност и подкрепа, от която се нуждаехме в онзи момент. За това съм щастлива от факта, че перничани отидоха да помогнат на нашите съграждани, които се нуждаят от подкрепа. Точно така трябва да се постъпва в подобни моменти.


- Все още голяма част от перничани не са получили обезщетенията си от земетресението през 2012 година? На какво се дължи това и какво прави общината?


- Да, така е. През 2013 година на първото заседание на Междуведомствената комисия към Министерски съвет бе направен отказ на близо 4500 молби на граждани за получаване на помощи. Тези молби трябваше да минат през инстанциите на Административния съд, през местна и централна власт, и чак сега са върнати една голяма част от тях обратно за ново произнасяне.


Това е основната причина, както и всички знаят, че основната причина след 2012 г. бе недостига на средства във Фонда за бедствия и аварии. Това, което се случва в момента в България, всички тези наводнения, смерчове, отново изправят пред сериозно изпитание бюджета на тази комисия и вероятно ще се наложи актуализация на бюджета и непременно трябва да се мисли в посока актуализация на Междуведомствената комисия, защото не само перничани няма да получат очакваната подкрепа.


Все още има семейства, които не си възстановили жилищата във вида, в които следва да бъдат, но и всички тези хора, които пострадаха от наводненията, също едва ли биха имали шанс да получат средства, ако не бъде актуализиран бюджета.


- Кога правителството трябва да подаде оставка?


- За всички е ясно, че политическият живот в България не е такъв, какъвто трябва да бъде. Държавата се нуждае от специализация, от бързи и спешни мерки, най-вече в комуникацията с Европейската комисия, защото половината от първата на периода 2014-2020 г. изтече и все още не са договорени условията, по които ще се работи през този програмен период.


Една голяма част от програмите са спрени, в рискова ситуация са големите проекти, които се изпълняват непрекъснато. Общините са поставени в странна ситуация на кръгова самоотбрана, кой откъдето и да мине непрекъснато търси кусурите в общините, а не гледат, че всъщност проблемът е глобален. Той е в цялостната система по подготовката и управлението на тези проекти. С всички ангажименти, които имат не само общините, но и държавата, така, че колкото по-бързо, толкова шансовете за стабилизирането на държавата са по-големи.


Но разбира се, аз говоря от моя гледна точка, но това се отнася за всички сектори, за секторните политики, които следват да се водят. Има известно успокоение на хората, на политиците, на всички държавни структури да си поемат ангажиментите, за които те отговарят.


- Готово ли е АБВ за избори?


- След като има политическа ситуация, естествено, че трябва да бъдем готови. Имаме нагласата в събота да създадем партийна група, разбира се коалицията, с която участвахме на предните избори, вероятно разширени с нови политически проекти ще се явят на предстоящите избори.


Ние предлагаме политик именно в различните сектори на обществения живот, по които не само, че ги предлагаме, но и търсим консенсус с останалите политически партии, защото отново повтарям държавата се нуждае от стабилност, устойчивост, последователност във всички тези сектори, които са най-важните за обикновения човек, като икономиката, здравеопазването, социалните дейности, образованието.


- Смятате ли, че изборът на Сергей Станишев е бягство и има ли криза в БСП?


- Аз съм принадлежала десетки години към БСП и не бих си позволила да правя оценки на лидера най-вече от уважение към него, нека той сам да прецени, къде е неговото място в политическия живот, така че да бъде полезен именно на БСП.