Кметът на Перник при Бойко за щетите от земетресението

  • 29 октомври 2012, 13:52
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a07162816c7

Неизплатените обезщетения за земетресението на перничани и назряващия бунт в региона са обсъждани на четири очи от премиера БойкоБорисов и градоначалникът Росица Янакиева. Кметицата поиска спешна среща с министър-председателя дни, след като инициативния граждански комитет на пострадалите от бедствието обявиха, че искат изслушване в парламента и готвят бунт на жълтите павета.


Причината за недоволството са рядкото събиране на комисиятапо бедствия и аварии и забавянето в изплащането на помощите, както и отказите за помощ на хора със засегнати  жилища. Все още има и над 200 души, които ще посрещнат зимата на палатки и фургони, или в сгради, които могат всеки момент да рухнат. Поръчани са сглобяеми къщи само за 10 семейства, като се очакват още 50. Съдбата на останалите бедстващи не е ясна.


Янакиева е поискала дофинансиране на извършените по общинските сгради неотложни възстановителни и ремонтни работи. Заради извършвана проверка от Агенцията за държавен финансов контрол в Община Перник, чийто срок беше удължаван неколкократно, междинните плащания бяха преустановени. Кметицита настоява държавата да задели необходимите още около 15-16 милиона лева за подпомагане на гражданите с пострадали домове.


Въпреки обтегнатите напоследък отношения между червената кметица и Бойко, той е обещал по-бързо разрешаване на проблемите на Перник и перничани. През тази седмица ще има нова среща между министър-председателя, министър Томислав Дончев и Янакиева. Стана ясно и, че Дончев е поискал да остане още три седмици в града, за да довърши организацията по възстановяването му, за което бе командирован на място преди два месеца от Борисов.