Кметът на Перущица остава в ареста за 72 часа

  • 14 септември 2016, 10:14
  • Default profile Автор Атанас Кирачин
Medium img 0385

[caption id="attachment_77637" align="aligncenter" width="1600"]снимка: GustoNews снимка: agroplovdiv.bg[/caption]

На задържания при вчерашната акция на ДАНС и МВР в Перущица кмет Ради Минчев са били повдигнати обвинения. Той беше арестуван вчера заедно с още петима души от администрацията, но те късно снощи бяха освободени, докато мярката за задържане на градоначалника е удължена до 72 часа с прокурорско решение, съобщава бТВ.

Припомняме, че рано сутринта на 13 септември над 15 полицаи и служители на ДАНС влязоха в сградата на общината. Претърсването продължи с часове, а след това Минчев бе арестуван. Вече една година тече проверка за длъжностни престъпления срещу кмета по сигнали на общински съветници от опозицията. Те са за неизгодни договори при изграждането на новата спортна зала в Перущица, при които местната хазна е била ощетена с над 30 000 лева.

Старейшината от БСП Георги Злачев поясни, че става дума за отношенията между общината и фирма, която е подготвила документите по проекта, с който е финансирано съоръжението. В други документи, свързани с други сделки, фигурирал подписът на човек, който отдавна бил заличен като управител на фирма, с която местната администрация има отношения. Без решение на общинския съвет при ремонта на музея фирмата изпълнител получила разрешение от кмета да вземе и даде за скрап тежка метална решетка, посочи още Злачев.

„Той има чисто криминални злоупотреби със служебно положение”, заяви бившият зам.-кмет Атанас Ташев. Той уточни, че сам е подавал сигнали към различни служби и сред тях само ДАНС се е задействала.