Кметът на Пловдив празнува Банго Васил със "Столипиново"

  • 13 януари 2014, 17:15
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a5bb6787f25

Цяло "Столипиново" ще празнува утре ромската нова година, която по традиция настъпва на 14 януари. Специален гост на 50-хилядната махала ще е кметът на Пловдив Иван Тотев, похвали се организаторът на празненствата Антон Карагьозов.


Малките деца от квартала вече са подготвили сурвачките, с които ще посрещнат градоначалника пред офиса на фондация "Рома". Той пък от своя страна ще изтегли голямата награда в томболата, която махалата организира всяка година на Банго Васил. Това е 10-килограмов жив петел. На лотариен принцип ще бъдат раздадени парче салам, шише мастика и кутия шоколадови бонбони.


Купонът започва в 11,30 часа и ще продължи докато народът има сили да се весели. По традиция в разгара на празника ще се организира и конкурсът " Мис Чае Шукарие", на който ще се явят кандидатки между 13 и 18 години, при условие, че не са женени и нямат деца. За градуса на настроените ще се грижат оркестри от ромски музиканти, а почерпката ще се състои от кебапчета, кюфтета и червено вино.


Организаторите от "Рома" съобщиха, че в томболата с наградите може да участва всеки жител на махалата, като предварително трябва да получи билетче с номер от офиса на фондацията. По традиция всички, които празнуват Банго Васил, трябва да оставят заключени къщите си до полунощ на 13 януари, за да не избяга късметът, а на следващия ден сутринта започват да гадаят каква ще е годината по първия гостенин, който прекрачи прага им.