Кметът на Приморско: НП "Българско Черноморие" посяга на бъдещето на града

  • 05 юли 2014, 16:09
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 53b8227856abd

В последните седмици морските общини у нас се изправиха пред редица изпитания. Част от тях - свързани с наводненията от края на юни и последиците от тях. Но сякаш по-горещо се оказа политическото лято заради предложението за Национален парк "Българско Черноморие". Планирани бяха обществени обсъждания на идеята, които обаче претърпяха провал. Общините по морския бряг една след друга се обявиха против обособяването на новия парк. Какви са причините, по този и други въпроси потърсихме кмета на Приморско Димитър Германов.


- Г-н Германов, след редица обществени обсъждания за създаването на Национален парк " Българско Черноморие", Община Приморско се обяви против идеята. Какви са аргументите за тази позиция?


- Аргументите са много. Общината и ръководството са в абсолютно недоумение относно целите и аргументите на идеята "Българско Черноморие". Допреди месец по темата липсваше каквато и да е информация - абсолютно неясна процедура, липса на предварително запознаване и обсъждане на идеята. Общината и населението бяха държани на тъмно.


Има и един особено притеснителен факт, а това е желанието на управляващите Национален парк "Българско Черноморие" да се случи сега и на всяка цена. Няма яснота за броя на имотите в данните, които се посочват там, има само проценти. Но общинските имоти са много - пасища, ловни полета и общинска гора. Всички те са в непосредствена близост до населените места и са от особена важност за бъдещето на района. За мен лично и за общинското ръководство предложението е абсурдно.


- Какъв е приблизителният брой на защитените територии и частните имоти в общината, които могат да бъдат засегнати от изграждането на националния парк?


- В Общината и към момента има защитени територии в особено големи размери. В настоящия момент тези територии са 12 987 хектара. В предложението, което е дадено за създаването на Национален парк "Българско Черноморие", тази площ се увеличава с около 5 247 хектара и в един момент цялата тази защитена територия ще попадне в територията на националния парк, което ще представлява 90,67% от територията на четирите населени места - Приморско, Китен, Писменово и Веселие. Това тотално ще спре развитието им съгласно приетия досега градоустройствен план.


В момента точният брой на засегнатите имоти от идеята "Българско Черноморие" не е ясен, но се прави анализ. В тази територия попадат и урбанизирани части. Тук се посяга на бъдещото развитие на Община Приморско. Един такъв мастодонт как ще функционира, каква ще бъде неговата гъвкавост?! Защо се смята, че до този момент защитените местности и резервати не функционират добре? Кому е нужно допълнително усложняване и създаване на нещо с такива параметри. Аз се съмнявам, че някой ще може да го контролира нормално.


- Каква идея от този тип би била в интерес на Община Приморско? Какви предложения бихте подкрепили?


- За мен съществуващото положение на защитени територии е достатъчно. Не е необходимо да разтуряме този ред. Мисля, че законодателството, което в момента има в България, е достатъчно сериозно и ако то бъде спазвано, всичко ще бъде наред. Ние се грижим за всички тези територии, но не е необходимо да ги увеличаваме в такъв обем и такива параметри. Със създаването на Природен парк "Българско Черноморие" смятам, че се посяга на бъдещето на Община Приморско.


- Какви са очакванията на Община Приморско за посещаемостта на туристите в разгара на летния сезон?


- За жалост, според информацията която имам, сезонът не е стартирал както трябва. Има туристи, но има доста сериозен спад на посещаемостта от Чехия и Словакия с около 30-40%, но има увеличение на посещенията на германци и руснаци. Като цяло спрямо миналата година туристите са по-малко. Надявам се, че след като времето се стабилизира и други странични фактори изчезнат, туристите ще дойдат при нас.


- На какво, според Вас, се дължи този спад в посещенията на туристите?


- Мога да кажа, че общината предлага един много добър туристически продукт и едва ли в нея е причината. Няма как икономическата криза, която премина и през страната ни, да не се е отразила пряко върху потока на туристите в Приморско. Също така времето допреди 10 дни не беше хубаво и нямаше как тези, които желаят да почиват, да се отдадат на това приятно занимание.


- Кои са най-важните проекти, които Приморско ще цели да реализира в следващия програмен период 2014 - 2020 г.? Какво ще се промени в града до края на тази година? Да очакват ли посетителите изненади?


- Да. Всеки, който е посетил Приморско и Китен миналата година, ще забележи положителна промяна в туристическия продукт, който се предлага. Ние участваме активно в европейските проекти и в момента имаме няколко спечелени, които ще стартираме след края на летния сезон. Едни от тях се отнасят до изграждането на музей в Приморско, детски площадки и подход към Северен плаж.


Най-големият бъдещ проект за периода 2014- 2020 година е водният цикъл Китен-Приморско, който ще реши до голяма степен някои проблеми с пречистването на отпадни води, независимо, че Приморско и Китен отдавна имат пречиствателна станция. Този проект цели да бъде подновена и модернизирана пречиствателната станция. Надявам се да успеем да спечелим и реализираме този проект.