Кметът на Раковски: Работим по най-големия проект в историята на града

  • 04 декември 2013, 05:20
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a5e8dbe7b26

Иван Антонов ръководи вече втори мандат oбщина Раковски и е един от кметовете-отличници на ГЕРБ. За съгражданите си той ще е градоначалникът, който ще изпълни мечтата им да имат канализация и пречиствателна станция. Това стана възможно след спечелен проект на общината по Оперативна програма "Околна среда" на обща стойност 58 898 776, 31 лева.


- Господин Антонов, жителите на град Раковски от години чакат канализация. Има вече одобрен проект, по който се работи, а кога ще режете лентата?


- Това е най-мащабният интегриран воден проект на града за частично изграждане на главни колектори и вътрешна канализационна мрежа, пречиствателна станция за отпадни води и реконструкция на съществуващата водопроводна мрежа по улиците, предвидени за канализация. Стойността му е близо 60 милиона, а символичната първа копка направихме през месец април. Проектът вече е в доста напреднал етап.


До момента в града са изградени 38,941 км канализационна мрежа, близо 30 км е реконструираната водопроводна мрежа, изградени са около 7 км нови главни канализационни колектори и са реконструирани 281 м съществуваща канализационна мрежа. Изградени са 2047 сградни канализационни отклонения, както и 1659 сградни водопроводни отклонения. Линейната инфраструктура по проекта, която включва изграждането на канализационната и водопроводната мрежа, трябва да бъде готова до октомври 2014 година.


- Едновременно работите и по пречиствателна станция на града, която е също част от интегрирания воден проект. Там как стоят нещата?


- В края на октомври са стартирали строителните дейности по изграждането на пречиствателна станция за отпадни води (ПСОВ) в града, като към настоящия момент са изпълнени изкопите, положени са бетонът и фундаментните плочи и са изградени част от стените на "Селектор, биобасейн и аеробен стабилизатор" и на "Вторичен хоризонтален съединител". Продължава работата по завършването на стените и изграждането на довеждащия водопровод и водомерната шахта.


Технологията за строеж на ПСОВ е гъвкава и иновативна, като ще се гарантира механичното и биологичното третиране на отпадъците за 17 000 жители в града. Този капацитет може да се увеличи с до 25% при разрастване на инфраструктурата и населението в града, в който в момента живеят 16 906 души. Основната цел на проекта е модернизиране на инфраструктурата за питейни води и постигане на съответствие с Директива 91/271 на европейската икономическа общност, посредством осигуряване на екосъобразно пречистване и заустване на битовите отпадъчни води, както и съхраняване на национален ресурс в град Раковски. Реализацията му е в сила и ще приключи до десет месеца.


- Ще промени ли проектът стандарта на живот в град Раковски?


- Това е най-големият проект в историята на Раковски, който ще промени живота на всички жители и ще превърне града в един модерен европейски град. С приключването на този воден проект Община Раковски ще ликвидира ползването на септични ями от страна на домакинствата, което създава сериозна опасност от замърсяване на подпочвените води. От друга страна изграждането на канализацията ще даде възможност да имаме напълно завършена подземна инфраструктура, което ни развързва ръцете да започнем работа в посока на асфалтирането на улиците, друг проблем, който също от години търпят жителите на общината.


- Как ще стане това?


- Вече подготвяме проекта за пътната настилка и когато бъдат отворени програмите за следващия програмен период, ще сме готови да кандидатстваме за средства за улиците.


- Общината не разполага ли с необходимите средства в момента?


- Не, бюджетът ни не е висок, а приходите не са достатъчни за една мащабна акция по ремонт на улиците?


- Какво мислите за решението кметските проекти да минават първо през областните управители и смятате ли, че по този начин може да бъдат стопирани важни за общините проекти?


- Надявам се не, защото всеки проект се прави в полза на общините и едва ли ще има областен управител който ще иска да навреди на някой, като спре определен проект. От друга страна обаче това решение означава не само провал на идеята за децентрализация, а точно обратното - силна централизация. Другото, което ме смущава е, че областните управители не познават проблемите на населените места в дълбочина и ще им бъде трудно да вземат решение относно важността на проектите. Това е работа на кметовете.


- Готови ли сте с бюджета за 2014 година?


- Почти сме готови. На финала сме. Остана още малко работа по приходната част и се надявам да успеем да го внесем за гласуване в Общинския съвет преди края на тази година.


- Ще дадете ли 13 заплата за Коледа?


- Няма тази възможност.