Кметът на Рудозем: Сметната палата е била подведена

  • 23 август 2016, 08:04
  • Default profile Автор Атанас Кирачин
Medium e35ee88af37cc3c84ff7155c5bd8c5f3

община Рудозем

Това е пълна щуротия. Сметната палата е била подведена от външен експерт, който направи повърхностно проверка на обекта и констатира напълно погрешни неща. Да не говорим, че в неговия доклад има сборни грешки.

Това коментира за Kmeta.bg кметът на Рудозем Румен Пехливанов по повод окончателния одитен доклад за финансовото управление на общината, публикуван в понеделник на страницата на Сметната палата.

"Всички наши обекти по обществени поръчки имат акт 16 от ДНСК. Това е и органът, който следва да каже дали един строителен обект е изпълнен по правилата, а не Сметната палата", заяви Пехливанов.

Той посочи, че общината разполага с всички документи и ще ги предостави на прокуратурата. "Не се съмнявам, че този сигнал на одиторите няма дори да стигне до съда. Нашите поръчки са проверявани от 20 институции, сред които и ОЛАФ, като никога одитите не са показвали нарушения. Нямам основания да смятам, че и в този случай няма да е така", добави Румен Пехливанов.

Одитният доклад е върху обществени поръчки, а коментира назначения в общината, което не е предмет на проверката, разкри той. "Да не говорим, че не съм назначавал служители по време на одитния период, а напротив - освободил съм двама, а две колежки са излезли в майчинство".

Според Пехливанов, в доклада на техническото лице се говори, че общината не е предоставила документи, което по думите му е категорична лъжа. "Те са дадени, макар и с 3 дни закъснение, защото служителят, при когото се съхраняват оригиналите, бе в болница по време на инспекцията на експерта", уточни кметът.

"Иначе екипът на Сметната палата, който проверяваше финансите на общината, бе изцяло професионален и свърши отлично своята работа. Това, което е описало техническото лице, обаче, е твърде далеч от истината, тъй като в него пише, че липсват елементи, които вече са били покрити с други елементи по време на проверката. От фирмата, която осъществяваше строителен надзор на обекта, откровено се изсмяха на констатациите в него", разказа Пехливанов.