Кметът на Русе участва в икономически форум във Виена

  • 25 ноември 2014, 09:19
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 54744887e6a26

Градоначалникът на Русе Пламен Стоилов участва в 11-я икономически форум Виена 2014, който се провежда в австрийската столица. Събитието се състоя под мотото: „Докато река Дунав и Черно море ни свързват – отговорност за настоящето и бъдещето. Необходимо е сътрудничество!“. Във форума на високо ниво участваха още зам.–кметовете д-р Страхил Карапчански и Даниела Шилкова.

Д-р Карапчански презентира добрите практики на Русе при управление на европроекти, а кметът запозна участниците във форума, с града ни като атрактивна бизнес дестинация.


„Убеден съм, че привличането на стратегически инвеститори е приоритет на администрацията и лично на мен като кмет, защото това е ключът към създаване на нови работни места“, заяви Стоилов.


В презентацията си д-р Карапчански акцентира върху пристанището на река Дунав, защото градът ни е утвърден като важен транспортен, комуникационен и търговски център в национален и международен план.


"Русе е градът на първите неща и ще стане първият град с общинско летище в България", заяви още той.


До 2020 г. градът ще се превърне в проспериращ икономически, научен, културен и туристически център по поречието на река Дунав, с подходящи условия за развитие на конкурентоспособен бизнес и привличане на предприемчиви хора, търсещи висок стандарт и качество на живот, се казва в презентацията. За целта е разработен Мастерплан, който свързва градовете Русе и Гюргево. Мастерпланът дава основа за създаване на подробен каталог с инвестиционни проекти за устойчиво и всеобхватно развитие във всички сектори. Реализацията на ключовите проекти предвижда над 2 млрд. евро инвестиции в трансграничната зона Русе-Гюргево.


 

"Русе е предвидено да бъде център на туристическия район Дунав с приоритет круизен и културен туризъм, заяви още зам.-кметът на форума. Водещ приоритет в работата на Община Русе е превръщането й в привлекателно място за живеене, отдих и инвестиции. В подкрепа на това само за първите две години от настоящото управление е привлечено външно финансиране в размер на 100 млн.", разясни по време на срещата д-р Карапчански.


Друг акцент в изказването му беше, че през 2015 г. в Русе предстои да се открие първата многофункционална спортно-развлекателна зала в България.


В заключение, той изрази увереност, че партньорството на местните власти от Дунавския басейн, както и сътрудничеството ни с бизнеса ще създадат благоприятни условия за устойчивото развитие и повишаване на благосъстоянието на Дунавския регион в Европа.