Кметът на село Бела Рада тръгва към пети мандат

  • 12 юли 2015, 11:08
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 54ee884e 6214 c9dc

Кметът на видинското село Бела Рада Верка Монова обяви, че ще се кандидатира за нов мандат. Тя управлява селото от 1999 година и на четири избори е отвявала мъжката си конкуренция.


Верка Монова е родена и израсла в селото. Преди да стане кмет 20 години е била началник на местната пощенска станция. Днес се грижи не за писмата и пратките, а за улиците, имотите и горите на своите съселяни.


През годините се е прочула с лютата си борба срещу крадците и бракониерите в горите. В нейното село са приложени нестандартни мерки за спиране на изсичането като са прокопани с дълбоки канали подстъпите към горите. За опазването на имуществото и продукцията от градините е наета частна фирма. И станало чудо – от година и половина в селото няма кражби. Секва и незаконната сеч. Фирми добиват дървесина, която продават на местното население по 48 лв. за куб. м. На същата цена продавали дървата за огрев и крадците от горите.


През тази година успяхме да насипем с трошен камък няколко улици, хвали се кметицата. За селата асфалтиране не е предвидено.


Верка Монова се грижи и за празниците на своите съселяни. Събират се за Трифон Зарезан и на свети Прокопий. Тогава за всички се приготвя курбан и се отслужва водосвет за здраве и благоденствие. В Бела Рада живеят 450 души.