Кметът на Септември: Гражданите бягат заради голямата безработица

  • 28 октомври 2014, 13:24
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 544f96e962cd8

- Г-н Бошев, как оценявате номинацията си в конкурса "Кмет на месеца" с тема Инфраструктура?

- Смятам, че тази година за конкурса "Кмет на месеца" сме напълно основателно номинирани, защото изградихме много спортни площадки, на които може да се тренира всички видове спорт. Работим по изграждането на воден цикъл в град Септември. Работим и по изграждането на съвременна пречиствателна станция в Карабунар. Не мога да пропусна и проектът за саниране на детски градини и училища.


- Какви трудности срещнахте по време на осъществяването на проектите. Какво е финансирането има?


- Проектът за водния цикъл е с европейско финансиране с участие на общонски средства. Особени трудности не срещнахме, но искам да уточня, че процедурите са много тромави.


- От какво се нуждаят жителите на Септември? Коя е следващата голяма управленска цел?


- За съжаление има страшна безработица от което следва закриване на училища. Мисля, че причината за това е че хората се изселват в други общини, защото не могат да изкарат прехраната си тук. Нашите села се обезлюдяват. Мисля, че решението е привличане на нови инвеститори. Тук наскоро идваха едни турски инвеститори, които имат желание да открият производство на части за Рено Клио. Водят се преговори с инвеститорите, но сме изправени пред трудността, че нямаме подходяща сграда за предоставяне. Ако имаме завод за производство на авто части ще се открият и много работни места.


- Работите ли по проекти в сферата на земеделието?


- Да. Има домакинства, които се изхранват изцяло със земеделие. Има и интерес към закупуване на земеделска земя. давам пример от последните дни. Имаме голям земеделски инвеститор, който ще закупи още декара земя, за да разшири производството си. Имам идея да направим т.н Пазар на производителя, чрез който да се гарантира изкупуването на продукцията на конкурентни цени. Към момента сме в началото на проекта, защото търсим фирма, която да построи модерна съоръжение, на което земеделците да предлагат продукцията си.


- Кои са силните страни, на които може да заложи град Септември, за да върне гражданите си?


- Най-важно за нас е привличането на едни силни инвеститори в сферата на промишлеността и земеделието, за да може да предложим на хората работни места. Все пак Септември е едно много комуникативно и стратегическо място - на 50 км от Пловдив и на 100 от столицата Мисля, а оттук минава и пътя за Гоце Делчев. Всички тези дадености могат да благоприятстват бизнеса на наши и чужди инвеститори.