Кметът на Старосел: Разтревожен съм за състоянието на тракийските могили

  • 04 април 2014, 21:13
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 533f1f8a5904a

Стaросел е малко и красиво селище в Южна България. Разположено е в Горнотракийската низина на около 30 километра от Пловдив на територията на Община Хисаря. Преди 12 години селото беше напълно неизвестно за останалата част от страната. През 2002 година обаче един от най-големите ни археолози проф. Георги Китов започва разкопки в землището на Старосел и попада на откритие със световна величина - Тракийския култов комплекс, заради който днес регионът целогодишно посреща туристи от петте континента. Усилията на кмета Иван Жутев са в тази посока и по думите му културният туризъм в съчетание с предложенията напоследък за винени дестинации винаги е бил приоритет на местната управа.


Господин Жутев, кои са приоритетите на вашето управление през настоящата година?


Най-важното, когато стане дума за Старосел, са паметниците на културата от тракийско време. Състоянието на могилите винаги е било за кметството ни от първостепенна важност, защото става дума за културно наследство, което е над регионално ниво. Това е богатство за цяла България. В момента обаче аз съм разтревожен за него и ще използвам чрез вас да попитам Министерството на културата дали тази година ще има средства за проучване и за укрепване на могилите. Притесненията ми идват от това, че не знаем какво ще се случи с Четиньова могила, където има проблем с укрепване на стена и той не може да се отлага във времето. Също, какво правим с Кози грамади, където разкопките са стигнали до определен етап, но трябва работата да продължи. В същото време активният туристически сезон започва и няма никакво време, а не може да оставим просто така тези паметници на тракийската култура да се рушат. Тук става дума не за обикновени разкопки, а за владетелска резиденция, за гробница, за огромен култов комплекс.


Безспорно е, че археологията е на първо място за региона, но имате ли и други важни задачи, свързани с живота на хората от Старосел?


Имаме хубава новина. До дни приключваме ремонта на нашето читалище "Гео Милев 1907 година". То е в основна фаза на ремонт, който се извършва по Европейската програма за развитие на селските региони. Чакаме финансиране и по два други проекта. Те са по Програмата "Околна среда" и са свързани с детската градина в Старосел. Внесли сме и чакаме одобрение на проект за подобряване на градската среда и спортните съоръжения в Старосел.


Тъй като селото от доста години вече развива културен туризъм, водите ли статистика за потока от туристи, които посещават региона?


Действително, навлизаме в активен туристически сезон, макар че всъщност Старосел от години е целогодишна туристическа дестинация. По този въпрос мога да кажа, че през последните години въпреки трудностите потокът от туристи, които посещават региона се увеличава. Само през миналата година 90 000 души са посетили Старосел. Затова считам, че е толкова важно и държавата да помага.


В какво състояние е пътят до тракийските паметници?


Това е другият наш вик за помощ и той е за достъпа до Кози грамади. Пътят е 15 километра и трябва да бъде заложен като държавен приоритет, предвид важността на археологията, която е в този район. Защото ние кметствата не сме бенефициенти, а такива са общините, което връзва ръцете на кметовете на малките населени места. В това отношение сме зависими и ощетени, защото правим много, работим много и се виждат положителните резултати, които постигаме, но не разполагаме със средства. Имаме крещяща нужда от помощ от страна на държавата.